JP Ahonen – Perkeros (WSOY)

Ahonen on tehnyt kymmenen vuotta Aamulehdessä ilmestynyttä opiskelijaelämästä kertovaa Villimpi Pohjola-sarjakuvaa ja Journalisti-lehdessä ilmestyvää päivänpolitiikkaa kommentoivaa Puskaradiota. Lapsuudenystävänsä, graafikko KP Alareen kanssa tehty sarjakuvaromaani kertoo nuorista aikuisista fantastisessa Tampereessa, jossa karhut soittavat bändeissä, musiikki muuttaa todellisuutta ja kauniit kauppatieteilijät rakastuvat muusikoihin.

Akseli on haaveillut rockjumaluudesta teini-ajoista lähtien. Päässä soi musiikki ja edessä siintää visio avantgardemetallia soittavasta bändistä joka räjäyttäisi paikkansa Tampereen bändikilpailuista maailmalle. Mutta odotettua läpimurtoa ei laulutaidottomalle, lavapelkoiselle Akselille ole vuosienkaan yrittämisen jälkeen tullut. Kun miehen parisuhde vielä alkaa takertelemaan ja bändin tulevaisuus näyttää toivottamalta, löydetään bändiin laulajaksi kebab-ravintolan työntekijä Aydin. Mutta onko Akselin parisuhde vielä pelastettavissa? Entä tulisiko muusikkoporukan huolehtia kaupunkiin ilmestyneestä alternative-rockia soittavasta bändistä, jonka jäsenet muhkeista viiksistään huolimatta vaikuttavat jotenkin petomaisilta?

Perkeros on romaanina täysi napakymppi. Sivellinjälki on kaunista ja tarkkaa, väritys maailmanluokkaa ja tarinan sekoitus arkirealismia ja taikuutta todella koukuttava.

Juho Salo

”Turhauttaa kun ei pysty valittamaan mistään muusta kuin yhdestä väliotsikon muotoilusta.”