Jenni Vartiainen – Terra (Warner Music Finland)

Terraa on saatu odottaa pitkään. Jenni Vartiaisen kakkosalbumi Seili (2010) on Suomen 30 myydyimmän albumin joukossa, ja siltä lohkaistiin hittejä vielä monta vuotta ilmestymisensä jälkeenkin. Kukaan ei ole voinut välttyä Missä muruseni on -tai Nettiin -hypetykseltä. Siksi odotukset Terraa kohtaan ovat kovat.

Ja ne onneksi myös täyttyvät. Terra on ainutlaatuinen kokoelma sanoituksia, sävellyksiä ja sovituksia, joista löytää joka kuuntelukerralla jotain uutta. Vartiainen, Jukka Immonen, Mariska ja Teemu Brunila ovat tehneet hienoa työtä, joka näkyy ja ennen kaikkea kuuluu. Herkkien itsetuntokappaleiden (esimerkiksi Vartiaisen itse sanoittama Sivullinen) ja hauskahtavien rakkauspoppien (Selvästi päihtynyt, jossa tammikuu on iskevästi pitkä ja tipaton, synkkä ja hipaton.) Yllättäen levyltä löytyy myös ensi joulun varma hittikappale. Tule meille jouluksi on rohkea veto julkaistavaksi lokakuun syysmyrskyihin. Rohkea kappale on muutenkin, sillä eroperheen joulusta harvemmin lauluja tehdään.

Myös Vartiaisen laulu on Terrassa paikoitellen jopa parempaa kuin koskaan aikaisemmin. Jos hän pystyy tulkitsemaan kappaleet samanlaisella voimalla myös marraskuussa alkavilla keikoilla, ei ehkä tarvitse kauhean kauan odotella ilmoitusta jäähallikeikasta. Se kun tuntuu nykyisin tarkoittavan samaa kuin pinnalla olevan suositun muusikon määritelmä.

Jenni Vartiainen on tehnyt vuoden kotimaisen pop-levyn. Jälleen kerran.

Suvi-Tuulia Nykänen

”Ja Emman saa…”