Jyväskylään on perustettu uusi pienpanimo, Panimo Hiisi. Jyväskyläläinen olutkulttuuri harppaa eteenpäin myös kaupungin ensimmäisten olutfestivaalien myötä, jotka järjestetään 13.9.–

21.9.2013. Jatkossa Oluton-festivaalit on tarkoitus järjestää vuosittain. Tapahtuman taustalta löytyy Panimo Hiisin osakaskolmikko Mika Silajärvi, Mikko Mäkelä ja Tatu Hiitola, mutta mukana on myös paikallisia ravintoloita ja muita kotimaisia pienpanimoita.

Festivaalien aikana ravintaloissa järjestetään olutaiheista ohjelmaa kuten tietovisa sekä oluen ja viinin kaksintaistelu. Festivaalit myös rakentavat yliopiston ja ammattikorkeakoulun välistä vastakkainasettelua leikkimielisellä kilpailulla, jossa oppilaitosten opiskelijat kisaavat olutaiheisilla rasteilla toisiaan vastaan.

– Oluton-festivaali pyrkii olemaan suuria olutmessuja helpommin lähestyttävä, intiimimpi tapahtuma. Tavoitteena on houkutella mukaan myös sellaisia ihmisiä, jotka eivät normaalisti olutfestareille eksyisi. Mikäli konsepti toimii Jyväskylässä, on se laajennettavissa muihinkin sopiviin kaupunkeihin, kertoo Mika Silajärvi Panino Hiisistä.

Viikko päättyy 20.9.–21.9. Jyväskylän veturitalleilla järjestettävään päätapahtumaan, jossa pienpanimo-oluiden lisäksi on tarjolla puheenvuoroja kotioluesta sekä oluen ja ruoan liitosta. Viikonlopun aikana myös valitaan Taisto-kotiolutkilpailun voittaja, joka pääsee suunnittelemaan ja panemaan voitto-oluensa Hiisi-panimolla kaupallista myyntiä varten. Kilpailun finalistit valitsee tuomaristo, mutta voittajan ratkaisee yleisöäänestys.

Oluista ohjelmaa on viikon aikana tarjolla esimerkiksi Old Brick’s Inn’ssa, Vihreässä Haltijattaressa, Ilokivessä ja Figarossa.

Lue pienpanimosta kertova juttu seuraavasta Jylkkäristä (8/2013).