Paloauto piipahti tarpeettomasti Kortepohjassa elokuisena iltana. Kuva: Tatu Onkalo

Turhat palohälytykset ovat edelleen riesana Kortepohjassa. Viimeisimmän 12 kuukauden aikana palohälyttimet ovat JYYn kiinteistöpäällikkö Osmo Kääriäisen mukaan soineet noin 15 kertaa.

“Puolet niistä on asukkaiden itsensä aiheuttamia ja JYYlle on tullut tästä maksua noin 5000 euroa”, Kääriäinen toteaa.

Turhia hälytyksiä yritetään Kääriäisen mukaan minimoida esimerkiksi palohälyttimien asetuksia säätämällä.

“Tällä hetkellä meillä on menossa palohälyttimen toimittajan sekä palo- ja pelastuslaitoksen kanssa neuvottelut siitä, saisimmeko savun pois niistä elementeistä, jotka aiheuttavat hälytyksen”, Kääriäinen toteaa.

JYYssä yritetään myös selvittää sitä, saisiko ylioppilaskylässä tulla enemmän turhia palohälytyksiä kuin normaalissa taloyhtiössä. Tällä hetkellä lain mukaan alueella saa tulla vuoden aikana kolme turhaa hälytystä, ennen kuin niistä täytyy alkaa maksaa. Jokainen turha palohälytys maksaa JYYlle 635 euroa.

“On vähän eri asia, jos jossain rivitalossa on kuusi asuntoa ja meillä täällä yli tuhat ihmistä. Laki käsittelee silti meitä samalla tavalla. Minusta olisi parempi, jos jokainen talo olisi oma yksikkönsä eikä yksikkö olisi pelkästään koko ylioppilaskylä”, Kääriäinen toteaa.

 

Hälytykset liittyvät Kääriäisen mukaan lähes aina ruoanlaittoon. Viimeisemmässä tapauksessa opiskelija oli hänen mukaansa “lyönyt keitoksensa uuniin, poistunut asunnosta ja takaisin tullessaan löytänyt asuntonsa mustaa savua täynnä”.

Ongelmia aiheuttaa myös etnisten ruokien valmistus, joissa käytetään paljon öljyä.

Kiinteistöpäällikkö näkee palohälytyksissä kuitenkin jotain hyvääkin.

“Nythän palokunta tulee paikalle myös silloin, jos asunnossa tupakoidaan. Ja se ei ole sallittua”, hän toteaa.

Hänen mukaansa ongelmana on se, että ylioppilaskylän asukkaat vaihtuvat tiuhaan, eikä uusia opiskelijoita ehditä opettaa ylioppilaskunnan tavoille.

“Kun joku sisialainen opiskelija, joka on asunut aina kivitalossa joka ei varmasti pala millään, tulee tänne, on melko epätodennäköistä, että hän nämä käytännöt oppii ennen kuin lähtee joulukuussa takaisin sinne Napoliinsa”, Kääriäinen huokaisee.

Yksi on ongelma on myös se, että tällä hetkellä läheskään kaikki asukkaat eivät poistu asunnoista hälytyksen tullessa.

“Nyt on tultu ojasta allikkoon. Aikaisemmin asunnoista ei varmasti lähdetty edes oikean hädän sattuessa, kun eihän ne vanhat hälyttimet soineet mihinkään”, Kääriäinen toteaa.