Kaukobussissa on usein runsaasti tyhjiä paikkoja, mikä on miellyttävää. Voi levittäytyä rauhassa, ja silmien lupsahdellessa kääntää tuolin taakse ja nukahtaa moottoritien töyssyjen hellään tuuditukseen…

Paitsi silloin, kun joku vittupää päättää, että paras paikka muuten miltei tyhjässä linja-autossa on juuri minun takanani. Ja juuri, kun ajattelin ottaa nokoset.

Pahimmillaan olen saanut perässämatkustajan bussissa, jossa olin hänen lisäkseen ainoa matkustaja. Silloin ainakaan en pysty käsittämään, miksi joku välttämättä haluaa tuijotella päälakeani edeltävällä istuimella. Tekisi mieli päräyttää selkänoja valtavalla voimalla makuuasentoon ja loiskauttaa perässä matkustajan matkalatte pitkin tämän polvia. Hups, anteeksi!

Sitten on vielä nämä vieressäläpättäjät. He istuvat käytävän toiselle puolelle ja katsovat aiheelliseksi hölöttää koko matkan puhelimeen. Vieressäläpättäjän laimeampi muoto ovat vierikuurot, jotka kuuntelevat musiikkia kuulokkeista sen verran kovalla, että kolme penkkiriviä joka suuntaan kuulee juuri ja juuri että jotain paskaa heviä siellä soi. Biiseistä ei vaan saa selvää, joten siinä sitten mietit tietysti koko matkan että mikähän veisu mahtaa olla kyseessä. Matkan jälkeen aivoissa pyörii vain yksinäinen tunnistamaton kitarariffi seuraavat pari päivää. Nämä molemmat ihmistyypit ovat bussiin tervetulleita, kunhan eivät istu tyhjässä autossa minun lähelleni.

Perässämatkustajien, vieressäläpättäjien ja vierikuurojen välttämiseksi toimin seuraavasti: Vedän edellisenä iltana kelpo kännit, jonka jälkeen unohdan käydä suihkussa ja pestä hampaat. Tehostukseksi voi vielä ennen matkaa vetää pari rommipaukkua ja muutaman valkosipulinkynnen. Pari tyhjää kaljatölkkiä on hyvää rekvisiittaa laitettavaksi johonkin näkyvälle paikalle. Kunnon vanhan viinan huuru toivottavasti karkottaa kanssamatkustajat hajuraon päähän.

Sitten vaan käy yleensä niin, että bussi sattuukin tulemaan ihan täyteen. Lopulta joku onneton joutuu istumaan viereeni. Ja sitten hävettää.

Kimmo Kitinä
@KKitina

Onko sinulla valittamista? Liity Valitusventtiilin Facebook-ryhmään! Tai ota yhteyttä sähköpostilla ja kerro, mitä tässä blogissa pitäisi käsitellä. Valita osoitteeseen valitusventtiili@jylkkari.fi.