Kuva: Arimo Kerkelä

Kasviproteiinivalmiste quorn sopii vaihtoehdoksi lihalle. Se sisältää runsaasti proteiinia ja kuitua, mutta vain vähän rasvaa.

Quorn koostuu Fusarium veneratum -sienestä, josta valmistetaan käymismenetelmällä mykoproteiinia. Mistään lähimetsän kantarellista ei ole kysymys, vaan kyseessä on punahomeen alalaji. Vegaaneille quorn ei sovi, sillä sen sideaineena on käytetty kananmunaa.

Sonaatin ruokaloiden lisäksi quornia voi mutustella myös kotosalla. Suomeen quorn rantautui viime syyskuussa, kun K-kaupat ottivat sen pakastelokeroihinsa. Proteiinivalmisteen maailmanvalloitus on edennyt rauhallisesti, sillä sen myynti alkoi Isossa-Britanniassa jo 1980-luvulla. Quornia myydään valmiiksi eri muodoissa, kuten rouheena ja kuutioina.

Sienisörsselin voi heivata suoraan pakkasesta pannulle ilman keittämistä tai liottamista, joten sen kokkailu on nopeampaa kuin soijaruuan valmistus. Myös koostumus muistuttaa enemmän lihaa. Quorn maistuu varsin miedolta, joten ateriaan kannattaa hankkia makua muista aineksista. Oheisessa reseptissä aromeja irtoaa kasviksista sekä vahvoista mausteista.

Hinnaltaan quorn on hieman kalliimpaa kuin soija tai liha. Tuotemerkin suurimpana miinuksena voi kuitenkin pitää sen nimeä, joka ei sovi suuhun tai jää päähän sitten millään.

 

Tulista quorn-wokkia (neljälle):

  • 300g quorn-kuutioita
  • öljyä paistamiseen
  • 1 pussi (450g) wokvihanneksia
  • 1 paprika
  • 1 punasipuli
  • soijakastiketta
  • cayennepippuria
  • currya

Suikaloi paprika ja silppua punasipuli valmiiksi. Ota quorn-kuutiot pakkasesta ja paista niitä runsaassa öljyssä kuumalla (wok)pannulla. Kääntele, kunnes kuutiot sulavat ja ruskistuvat hieman pinnasta. Heitä sitten wokvihannekset, paprika ja punasipuli pannulle. Sekoittele pikkuhiljaa.

Kun wokvihannekset ovat sulaneet ja kypsyneet, kaada soijakastiketta reippaasti pannulle. Nakkaa sekaan myös reilusti cayennepippuria ja ripaus currya. Myös muita mausteita, kuten mustapippuria ja chilirouhetta voi halutessaan käyttää.

Muutenkin quornille sopivat samat mausteet kuin lihallekin. Anna mausteiden vielä imeytyä hetki, niin ateria on valmis.

Tarjoile wokki esimerkiksi nuudeleiden, makean chilikastikkeen ja salaatin kera. Nauti.