Mari Kröger ja Joonas Könttä uskovat, että heidän yhteistyönsä sujuu kuin tanssi. Kuva: Jere Kyrö

JYYn kabinetissa linjataan, että kaikki mahdollinen on laitettava peliin, jotta yliopisto pysyisi maksuttomana jokaiselle.

Jyväskylän yliopiston ylioppilaskunnan hallituksen tuore puheenjohtaja, Kuopiosta tuleva suomen kielen opiskelija Mari Kröger (Yhdistyneet kieltenlukijat) kommentoi heti ensimmäiseksi, että kaikille maksuton tutkintokoulutus korkeakoulussa on säilytettävä – myös kansainvälisille opiskelijoille.

”Koulutusta ei saa laittaa maksulliseksi. Kokeilu ei kannata, Ruotsissakaan se ei onnistunut. Maksuton korkeakoulu on myös ollut valttikortti Suomelle, ja siitä ei tule luopua.”

JYYn uusi hallitus on seurannut tarkkaan eduskunnan lakialoitetta lukukausimaksusta.

”Toivottavasti vielä useampi kansanedustaja olisi sitä vastaan. Aloitetta ei ole mietitty loppuun asti”, jatkaa ylioppilaskunnan puheenjohtaja Joonas Könttä (Keskustaopiskelijat) Krögerin argumentteja kuin samasta suusta.

”Maksun periminen asettaisi Suomen korkeakoulut eriarvoiseen asemaan. Tämä johtaisi korkeakoulukentän pirstaloitumiseen jakaen yliopistot voittajiin ja häviäjiin, tai vain jälkimmäisiin”, Könttä perustelee.

 

Uusi hallitus haluaa turvata opiskelijoiden toimeentulon. Tavoitteena on lobata opiskelijoiden asioita entistä intohimoisemmin sekä politiikassa että elinkeinoelämässä.

”Haluan parantaa opiskelijoiden työllistymistä. Lobbaaminen, verkostojen lisääminen ja rahoituksen kerääminen ovat nyt tärkeitä tehtäviä. Tarvitsemme lisää yhteistyötahoja”, sanoo Tommi Liinalampi (Grönioni).

Sanna Koistinen (Pörssi & Dumppi) kertoo jo keskustelleensa yhteistyöstä parin yrityksen kanssa. Neuvottelut ovat kesken.

Hallitus linjaa, että opiskelun tulisi olla entistä joustavampaa: muun muassa kurssien suoritusmahdollisuudet pitää olla monipuoliset.

 

Entinen hallituksen puheenjohtaja, nykyinen ylioppilaskunnan varapuheenjohtaja Kalle Jokinen (Pörssi & Dumppi) on luottavainen uuden hallituksen suhteen. Hänen kaudeltaan jäivät perinnöksi talous- ja kiinteistöpäälliköiden rekrytoinnit ja ylioppilastalo Ilokiven remontti.

Jokisen hallituksen kaudella käytiin läpi ylioppilaskunnan organisaatiouudistus. Ex-puheenjohtaja toivoo, että uusi hallitus saisi pian aikaan sähköisen vaalijärjestelmän.

”Riittävän luotettavaa ohjelmaa on etsitty pitkään. Olisi hyvä, jos sellainen saataisiin käyttöön seuraaviin edarivaaleihin.”

Kröger ja Könttä sanovat ylioppilaskunnan tiedonkulun tarvitsevan parannusta, ja haluavat tukea ainejärjestötoimintaa entistä enemmän.

”Ongelmanamme on, etteivät opiskelijat koe JYYtä omakseen. Monet eivät tiedä, mitä teemme.”

Myös yliopiston sisäilmaongelmat olisi saatava ratkaistua. Rakennusten korjausta ei voida vauhdittaa, mutta uusia tilaratkaisuja voidaan suunnitella.

”Jyy haluaa lisätä tietämystä siitä, onko esimerkiksi luennolle pakko mennä, jos opiskelijoilla on luokassa sisäilmasta johtuvia oireita”, Könttä sanoo.

Amélie Martikainen kertoo opiskelijoiden haluavan Jyväskylään lisää yksiöitä ja kaksioita juuri valmistuneen vuoden 2012 asuntoselvityksen mukaan.

”Opiskelija-asuntojen tulisi sijaita lähellä keskustaa, hyvien kulkuyhteyksien päässä tai oppilaitosten läheisyydessä.”

 

Aiheesta lisää: