Välimaan panimo sijaitsee opiskelijasolun keittiössä.

Alkossa hyvä perus olut maksaa helposti yli 10 e/l, kotona tekemällä litrahinta asettuu 0,5–2 euron tietämille. 

Panimomestarin uran alkuun pääsee alle baari-illan hinnalla ostamalla kannellisen käymisastian ja lappoletkun. Myöhemmin voi hankkia lämpömittarin, ominaispainomittarin ja toisen käymisastian. Tarvitaan myös riittävä määrä tyhjiä pulloja. Ne voi kerätä tienvarsilta, ellei takana ole kevyttä ryyppyputkea.

Oppaanani toimi Jyväskylän Olutkulttuuriseuran puheenjohtaja Sampo Välimaa pullottaessaan vahvasti humaloitua dark aleaan. Välimaa pani olutta ensimmäisen kerran kolme vuotta sitten. Tulos oli hänen mukaansa karmea. Nykyään Välimää on oiva oluenpanija, minkä allekirjoittanut on näytemukillisen kumottuaan valmis allekirjoittamaan mukisematta.

Jyväskylässä ei ole alan erikoisliikettä, mutta raaka-aineiden hankinnassa alkuun pääsee esimerkiksi Minimanissa. Laajemmat valikoimat löytyvät nettikaupoista. Maukkaimpaan tulokseen pääsee maustamattomilla mallasuutteilla, joihin voi itse lisätä haluamansa humalat ja hiivat. Valmispakkausten mukana tulevat oluthiivat ovat usein herkkiä virhemauille. Laadukkaammat hiivat eivät ole kalliita, joten tässä kohtaa ei kannata pihistellä.

 

Erilaisia oluthiivoja.

”Sampon talvi-illan musta surma” (6 %) 25 l

  • vettä
  • yksi paketti Coopers Stout -mallasta
  • yksi paketti Coopers Dark Ale -mallasta
  • yksi paketti SAFALE US-05 oluthiivaa
  • 70 g Nelson Sauvin humalaa

 

Hygieniasta huolehtiminen on tärkeää, sillä olut on herkkä infektioille. Työvälineet on desinfioitava huolellisesti, kädet pidettävä puhtaina ja karvaiset lemmikit suljettava eri huoneeseen.

Mallasuutepurkin sisältö liuotetaan noin kolmeen litraan vettä, joka on aiemmin kiehautettu. Humalaa liotetaan noin tunti, jotta sen aromit saadaan esille. Tämän jälkeen vierre siirretään käymisastiaan. Hiiva lisätään joukkoon, kun vierre on jäähtynyt noin 20-asteiseksi.

Pääkäyminen kestää noin viikon. Ylimääräistä hiivaa, ja valmiin oluen sivumakuja, voi vähentää lapottamalla oluen käymisastiasta toiseen. Lämpötilan tulisi olla mahdollisimman tasainen käymisen ajan, sillä lämpötilan vaihtelut vaikuttavat oluen makuun.

 

Lappo johdattaa oluen pulloon.

Pullotusvaiheessa olueen lisätään sokeria. Monesti ohjeissa kehotetaan annostelemaan se lusikalla pulloihin. Helpommalla pääsee, kun liuottaa sokerin koko oluterään. Määrän suhteen ohjeita on syytä noudattaa. Jos sokeria on liikaa, voivat pullot räjähtää.

Olutta pidetään pari viikkoa lämpimässä, minkä jälkeen se siirretään jälkikäymään viileään noin kuukaudeksi.

Kesken käymisen tai heti pääkäymisen jälkeen ämpäristä kauhottukin olut nousee päähän, mutta makuhermoille kokemus on raaka. Mikäli kaipaa halpaa ja nopeaa humalaa, kannattaa tehdä kiljua.