Sähköasentaja Jussi Koskinen latoi uusi kiuaskiviä Opinkiven miesten saunan kiukaaseen perjantaina 13.4.2012.

Jyväskylän yliopiston ylioppilaskunnan saunatiloihin Opinkivelle vaihdettiin perjantaiaamupäivästä kiuaskivet sekä vastukset. Vastuksia vaihtanut sähköasentaja Jussi Koskinen Ukonvirta Oy:stä mittasi vanhat vastukset.

”Ehjiä ovat kaikki”, totesi Koskinen.

Opinkiven sauna on aiheuttanut tuskastumista opiskelijoissa, sillä saunasta on vaikea saada kunnon löylyjä. Syy ei siis ole ollut ainakaan rikkinäisissä vastuksissa. Toisaalta kiuaskivet olivat jo kuluneita ja murentuneita.

Koskisen mukaan kiukaiden termostaattien anturit on asennettu aivan oikein kiukaan yläpuolelle. Sen sijaan antureiden etäisyys ilmastointiventtiilistä saattaa hänen mukaansa olla väärä ja aiheuttaa ongelmia.

”En nyt pysty sanomaan, kun ei ole ohjekirjaa mukana, että mikä tuon etäisyyden pitäisi olla”, sanoo Koskinen.

Kiukaat ovat 10,5-kilowattisia, joten kiukaan tehon pitäisi kyllä riittää lämmittämään löylyhuoneet. Koskisen mukaan vastaavankokoiset kiukaat riittävät isompaankin tilaan.

”Tosin onhan tuolla aika paljon lasipintaa, kun on ne ikkunat sekä lasiovi. Se syö kyllä lämpöä”, sanoo Koskinen.

Yhteen kiukaaseen laitettiin noin 50 kg kiviä. Koskinen sanoi, että kiukaan termostaatit on säädetty 80 asteeseen. Säätövaraa termostaateissa on, joten mikäli löylyt eivät riitä, kannattaa saunan varaajan yrittää neuvotella termostaattiin hieman isompi lukema, esimerkiksi 90 astetta.