Ylioppilaskylän D-taloon on perustettu JYYn ja yliopiston yhteistyöllä opiskelijoiden ryhmätyötila. Ylioppilaskunta tarjosi tilan, ja yliopisto hankki laitteet.

Heti hissien vieressä sijaitsevassa luokkahuonemaisessa tilassa on tilaa noin 10 hengelle. Seinällä on taulu-tv ja ikkunan reunalla kaksi tietokonetta. Huoneessa pääsee myös tulostamaan ja kopioimaan yliopiston tunnuksilla.

“Halusimme kokeilla uudenlaista yhteistyötä yliopiston kanssa ja tuoda ryhmätyömahdollisuuden lähemmäs opiskelijoiden asuinpaikkaa”, kertoo tilaa viritellyt asukasneuvoston puheenjohtaja Ville Qvist.

“Tää on nyt testiluonteinen juttu, että kokeillaan, miten ryhmätyötilat toimisivat opiskelija-asuntojen yhteydessä”

Jos työtila toimii hyvin eikä laitteet säry, niitä tiloja voidaan alkaa perustamaan mahdollisesti muuallekin.

Ryhmätyötilan perustaminen lähti käyntiin viime vuoden puolella. Yliopiston koulutusjohtaja Kari Pitkänen innostui Qvistin mukaan ajatuksesta, ja sen jälkeen tilan perustaminen sujuikin sutjakkaasti.

“Melkein yllätyin itsekin, kuinka hyvin se meni.”, Qvist kuvaa.

Tilan osalta lähinnä lukitusjärjestelmän pohdinta oli jonkin aikaa mysteeri, koska ryhmätyötiloja yliopistoalueen ulkopuolella ei vielä ole testattu. Tilapalvelu päätyi ratkaisuun, jossa huone on opiskelijoiden käytössä joka päivä 7–21. Sinne pääsee asukkaiden magneettijuovakorteilla. Jos korttia ei vielä ole, sen voi käydä hakemassa Vehkakujan asukastoimistolta.

Huoltomiehet käyvät tarkistuskierroksella varmistamassa, ettei tila ole yökäytössä. Tila halutaan pitää työkäytössä, ei viihdetilana.

Sisäilmaongelmien ja remonttien vuoksi opiskelijoiden työtilasta on ollut yliopistolla yleisesti pulaa.

Myös ryhmätyötiloista tiedottaminen on ollut puutteellista. Mistään ei löydy keskitettyä tietoa siitä, missä kaikkialla ryhmätyötiloja on ja milloin ne ovat käytettävissä. Esimerkiksi Helsingin yliopistolla ryhmätyötilat varataan keskitetystä varausjärjestelmästä.

Yliopiston tilapalvelujohtajan Suvi Jokion mukaan tilanteeseen on tulossa muutosta.

”Kaikki tilat tullaan listaamaan kevään aikana. Sitten tiedotusta voidaan parantaa.”