Jyväskyläläisen Pekka Mannisen kolmas romaani Äänislinna sijoittuu jatkosodan alkupuolelle. Upseeri Emmanuel Wolff lähetetään suomalaisten valtaamaan Petroskoihin. Hän odottaa rintamakomennusta, mutta päätyy johtamaan venäläissiviilien keskitysleiriä. Taistelu suomalaisen rodun puolesta on vänrikki Wolffille ristiriitaista, sillä hän on juutalainen.
Äänislinna voisi olla perinteinen sotaromaani aroista aiheista, sillä suomalaisten keskitysleireistä ja antisemitismistä vaietaan oppikirjoissa. Vielä tänäkin päivänä peruskouluissa kiistetään, että Suomi ja Saksa olisivat olleet liittolaisia.
Manninen ei kuitenkaan tyydy helppoon ratkaisuun. Sota Suur-Suomesta vaikuttaa taustalla, mutta suurimmat taistelut käydään päähenkilön mielessä. Emmanuel Wolff pohtii uskoaan ja rakkauselämäänsä jännitteiden keskellä. Kirjan heittäytyminen hengelliseksi yllättää lukijan.
Pitkät aikaharppaukset sekä toden ja harhan sekoittuminen tekevät tarinan seuraamisesta toisinaan turhan hankalaa.
Onneksi kerronta on sujuvaa. Teos on pääosin onnistunut, vaikka juonenkäänteistä löytyy parannettavaa. Usein tapahtumat vaikuttavat enemmän näytelmän kärjistetyiltä kohtauksilta kuin aidoilta tilanteilta.

Arimo Kerkelä

”Rohkeasti erilainen sotakertomus.”