Antti Eroselta, 22, julkaistiin jo toinen kirja. Hän kannustaa esikoiskirjailijoita sinnikkyyteen.

Kuva: Tommi Puska
Kuva: Tommi Puska

”Globaalin ydinsodan liekit pyyhkivät yli planeetan! Palavien kaupunkien tuhka pimentää taivaan!” Apua!
Näin ikävästi ovat asiat Antti Erosen, 22, romaanissa Talvi. Erosen asiat taas ovat hyvin, sillä hän on nuoresta iästään huolimatta julkaissut jo kaksi kirjaa. Talvi näki päivänvalon pari viikkoa sitten. Ensimmäisensä, Dreamland – Aavekomppania -kirjan, hän julkaisi lopetelleessan lukiota vuonna 2008.
Ihan hyvin.
Erosen kustantamo on suomussalmelainen Myllylahti.
”Voin sanoa vinkkinä esikoiskirjailijoille, että teosta kannattaa tarjota moneen kustantamoon yhtä aikaa. Jos jää odottamaan vastausta yhdeltä, saattaa joutua odottamaan kauankin. Itse en saanut useasta kustantamosta koskaan vastausta, kun tarjosin esikoistani”, nuori kirjailija kertoo.
Eronen lähetti ensimmäisen kirjansa aineiston kymmeneen kustantamoon. Osasta tuli sentään rehellinen hylkäyskirje. Myllylahti oli kiinnostunut ja vastasi Eroselle vain parissa kuukaudessa.
”Talvi-romaania en edes tarjonnut muualle, vain Myllylahdelle.”
Talvi on post-apokalyptinen romaani. Eronen liikkuu kirjoittaessaan mielellään science fiktionin maailmassa.

Toinen romaani syntyi pienen paineenkin alla. Kun esikoinen oli siipien kokeilua, toista kirjoitti jo julkaisua varten.
”Mitä, jos ei mene läpi kustantajalla? Kävikö ekan kanssa vain tuuri? Että osaanko kirjoittaa?” Eronen kuvailee ajatuksiaan. Ne söivät kirjoitusprosessin hauskuutta.
”Mutta niinhän se on, että suunnittelu on hauskaa, kirjoittaminen joskus väkinäistäkin. Sitä pitää vain jaksaa istua koneella ja naputtaa. Turha odottaa aina inspiraatiota.”
Kirjaideoita lienee monella. Niitä haudutetaan päässä pieniä ikuisuuksia, ja lopulta ne katoavat. Pitäisi käydä tuumasta toimeen, mutta arki syö.
”Itsekin olen tarvinnut siten aikaa keskittyä vain kirjoittamiseen. Esi-merkiksi kesäloman.”

Eronen opiskelee Jyväskylän yliopistossa, ei suinkaan kirjallisuutta ,vaan psykologiaa. Kirjoittaminen on hänelle harrastus.
”Ei kirjoilla rikastu, eikä tätä rahan takia tee. On hienoa, jos joku lukee tuotoksiani.”
Tarinoiden kertominen on aina ollut Eroselle tärkeää. Nyt hän toteuttaa unelmaansa.


Elina Mäenpää


toimittaja@jyy.f