Tiina Lehikoinen esiintyi Kuulutusjuhlassa. Kuva: Tommi Puska
Tiina Lehikoinen esiintyi Kuulutusjuhlassa. Kuva: Tommi Puska

Vaikka Jyväskylää pidetään kulttuurikaupunkina, Riikka Palander huomasi muutama vuosi sitten, ettei Jyväskylässä ollut juuri mahdollisuuksia kuulla runoutta. Niinpä Palander ystävineen aloitti itse tapahtuman, jossa he lukevat runoja toisilleen ja kutsuvat paikalle myös omia lempirunoilijoitaan. Porukan ensimmäinen Kuulutusjuhla järjestettiin Keski-Suomen Kirjailijatalolla syksyllä 2007. Viidessä vuodessa se on ottanut paikkansa Jyväskylän kulttuuritarjonnassa.

Runous ei kävele kaduilla vastaan. Kuulutusjuhlan kaltaiset tapahtumat antavat ihmisille mahdollisuuden kuulla runoja tekijöidensä esittäminä.
Vakiopaine onkin tehnyt kulttuuriteon Kuulutusjuhlan jalanjäljissä ja alkanut järjestää omia runoiltamiaan, joissa tästä verrattain harvinaisesta herkusta voi käydä nauttimassa. Ensimmäinen runotiistai järjestettiin Vakiopaineessa viime viikolla.

Kuulutusjuhlan viisivuotisjuhlia vietettiin lauantaina 10. syyskuuta Keski-Suomen Kirjailijatalolla. Tämänvuotinen tapahtuma tarjosi kakkukahvien lisäksi maukkaan kattauksen suomalaisen runouden nousevia kykyjä. Esitykset olivat toisiinsa nähden erilaisia. Ne vaihtelivat esimerkiksi Johannes Kelton lämpimästä ja hyväsydämisestä tyylistä Juha Raution intensiivisen tyylikkääseen luentaan, joka tempoi kuulijan väkisin mukaansa. Perttu Purasen tyyli taas oli rauhallinen ja kiireetön.

Kuulemisen lisäksi tällaisissa tapahtumissa tärkeää on yhteenkuuluvuus, mikä tämän vuoden Kuulutus-juhlassa jäi hiukan liian vähälle huomiolle. Tämä johtui verrattain tiukasta aikataulusta, mikä ei antanut aivan tarpeeksi hengähdystaukoja kuulijoille, jotta nämä olisivat voineet paremmin sulatella kuulemaansa ja keskustella toistensa tai runoilijoiden kanssa. Vuoropuheluun olisi ehdottomasti ollut tarvetta, kun runoilijat olivat kerrankin paikalla ennen kuin katosivat takaisin yksiöihinsä ja kahviloiden nurkkapöytiin etsimään uusia sanoja.

Illan aikana ehdittiin kuulla yhdeksää runoilijaa ja yhtä lastenkirjailijaa. Tapahtuman päätti Ralli-Olgan ihastuttava haitarimusisointi. Tapahtumajärjestäjä Riikka Palanderilta kysyttäessä, mistä Kuulutus-juhlassa on kyse, ei hänen tarvinnut kauan miettiä vastausta. Hän sanoi kyseen olevan avoimuudesta. Se kuulostaa oikealta, sillä avoimuus on iso osa runonlausuntaa. Vaikka joku saattaa mieltää runoilijat jotenkin sulkeutuneiksi ja omissa maailmoissaan eläviksi, omia tekstejä yleisölle lukiessa on pakko avata itsensä, olla avoin.

Juha Stenholm