Vanhentunut sähköpostijärjestelmä pyritään korvaamaan ensi syksynä. Uusi palvelu tilataan Googlelta tai Microsoftilta.

Sataan megatavuun rajoittuva sähköpostilaatikko ja webmailin kankea käyttöliittymä ovat rassanneet Jyväskylän yliopisto-opiskelijoita pitkään.
Koska myös Jyväskylän yliopiston tietohallintokeskuksen johtokunnan mielestä sähköpostijärjestelmä on vanhentunut, se on päätetty uusia perusteellisesti.
”Nykyinen järjestelmä on hävettävän vanha. Sitä on myös kallista ylläpitää tai uudistaa, joten se vanhenee ja rapistuu”, tietohallintokeskuksen johtaja Timo Hassi kertoo.

Uusi sähköpostijärjestelmä on päätetty tilata palvelua ilmaiseksi tarjoavilta kaupallisilta yrityksiltä. Lopullinen valinta tehdään Googlen ja Microsoftin tuotteiden väliltä.
”Projekti on suunnitteilla ja neuvottelut kaupallisten toimijoiden kanssa ovat parhaillaan käynnissä. Päätöksiä ei ole vielä tehty, sillä esimerkiksi tietoturvaan liittyviä asioita pitää vielä selvittää”, Hassi kertoo.

Kumpi tahansa palveluntarjoajista valitaan, se tuo opiskelijoiden sähköpostitileihin huomattavia parannuksia. Jokaisen henkilökohtainen sähköpostilaatikko kasvaa nykyisestä sadasta megatavusta monikymmenkertaiseksi useaan gigatavuun, ja samalla käyttöön saadaan opiskelua tehostavia ja ryhmätyöskentelyä helpottavia sovelluksia kuten pikaviestin, ryhmätyötila ja mahdollisuus tiedostojen jakamiseen verkossa.
Microsoftin Live@edu -palvelun valitsemista puoltaa se, että suurin osa yliopiston henkilöstöstä on jo siirtynyt käyttämään Microsoftin Exchange -sähköpostipalvelua.
Googlen puolesta on sen sijaan puhunut ylioppilaskunta, jonka tietohallintokeskukselle kirjoittaman lausunnon mukaan GoogleAppsissa olisi monille opiskelijoille valmiiksi tuttu ja helppo käyttöliittymä.
JYY kertoo lausunnossaan pitävänsä myös tärkeänä muun muassa ohjelmiston käytettävyyttä puhelimilla sekä Korpin kalenterin integroimista sähköpostijärjestelmään.
”Valittiin kumpi tahansa, kaikki muutos voi olla vain parempaan suuntaan. Nykyinen palvelu on riittämätön”, tietohallintokeskuksen opiskelijajäsenenä ollut Ville Qvist kertoo.

Uusi sähköpostijärjestelmä on tarkoitus ottaa käyttöön ensi syyslukukauden alussa. Tarkoitus on tuoda ensin uudet opiskelijat sisään systeemiin ja alkaa sen jälkeen siirtää vanhoja tilejä uusien tunnuksien alle.
”Kiire tulee, jos syksyksi halutaan ehtiä. Edessä on iso ruljanssi ja siirto teettää työtä, mutta pitkässä juoksussa pääsemme helpommalla ja pysymme jatkuvasti ajan tasalla”, Hassi kertoo.
Sähköpostin ulkoistaminen toisi yliopistolle myös säästöjä, sillä se vapauttaisi resursseja noin yhden henkilötyövuoden verran.

Jyväskylän yliopisto ei ole ensimmäinen, joka on siirtymässä ulkopuolisiin sähköpostijärjestelmiin. Esimerkkinä Jyväskylälle ovat olleet Microsoftiin siirtyneet Itä-Suomen sekä Lappeenrannan yliopistot.

Juha Korhonen
toimittaja(at)jyy.fi