Polaari-talon valtaus aprillipäivänä 2008 käydään läpi yhden valtaajan suulla.

Muistatko vielä poliisit ympäröimässä vallattua taloa kampuksella? Vai etkö ole kuullutkaan? Kiinnostaako kuitenkin?
”Autonomiseksi tiedekunnaksi” julistautunut joukko valtasi Jyväskylän yliopiston tyhjillään olleen Polaari-rakennuksen aprillipäivänä vuonna 2008. Yliopisto ja talon omistaja Senaattikiinteistöt pyysivät poliisin apuun seuraavana päivänä. Osa poistui talosta vapaaehtoisesti, loput poliisi haki ulos.
Vajaan kolmen vuoden takaisiin tapahtumiin voi nyt palata valkokankaalla. Aiheesta on valmistunut Tampereen ammattikorkeakoulun medianomiopiskelijoiden dokumenttiprojekti-kurssin työnä noin kahdeksanminuuttinen elokuva Vallaton.

Elokuvan idean isä on toinen ohjaaja Arttu Salmi, jonka sisko oli mukana Polaari-talon valtauksessa. Anna Salmi on myös dokumentin päähenkilö.
”Näitä liikkeitä leimaa tietynlainen järjestäytymättömyys. Ne keräävät alleen eri tavoin ajattelevia ihmisiä, joiden motiivit ovat löyhästi yhteisiä. Elokuvan kautta voi yrittää ymmärtää näitä motiiveja”, Vallattoman toinen ohjaaja Minna Raitapuro arvioi.
Elokuvan toteutustapaa miettiessään dokumentin tekijät päätyivät lopulta valottamaan tapahtumia yhden henkilön näkökulmasta.
”Täytyy muistaa, että tarinoita on aina yhtä monta kuin henkilöitä”, Raitapuro pohtii.

Raitapuron mukaan tekijät ottivat aiheeseen etnografisen lähestymistavan.
”Lähtökohtana ei ollut tehdä poliittista elokuvaa. Julkisuudessa talonvaltaukset ovat hyvin kärjistettyjä. Yritämme katsoa asiaa sen hyvis/pahis-asetelman ulkopuolelta.”
Tarkkailijan aseman valinta oli luontevaa sikälikin, että talonvaltauksista ei ollut ohjaajallakaan muuta kokemusta kuin uutispätkien meille kaikille kertomat.
”Olin tosi kiinnostunut tutkimaan aihetta, mutta ei se ollut millään lailla tuttu maailma ennestään. Se oli itsellekin mielenkiintoinen matka.”
Dokumentin teko aloitettiin syksyllä 2009, jolloin valtauksen käsittely oikeudessa oli vielä kesken.
”Tapahtumat eivät olleet päähenkilöllekään helppo prosessi”, Raitapuro tietää.
Jyväskylän käräjäoikeus tuomitsi lopulta kolmelletoista talonvaltaajalle sakkoja hallinnan loukkauksesta ja niskoittelusta poliisia vastaan. Kaikkien rapsut jäivät alle 500 euron.
Oikeus hylkäsi kaikki syytteet rakennukselle ja irtaimistolle aiheutuneista vahingoista. Yli 30 000 euron korvauksia vaatineet Jyväskylän yliopisto ja Senaatti-kiinteistöt jäivät nuolemaan näppejään.
Ohjaaja Raitapuron mukaan valtaajia auttoi kokemuksen summaamisessa käräjätuomarin nuijankopautuksen lisäksi myös tamperelaismedianomien rec-nappi.
”Dokumentti on ollut näille asianosaisille tärkeä kanava tapahtumien käsittelyssä, näin olen ymmärtänyt. Ulkopuolisena tarkkailijanakin tuli fiilis, että homma on nyt saanut pisteen.”

Iiro-Pekka Airola

Vallaton-dokumentti mukana Arktisen Upeeta -elokuvakilpailussa oppilastöiden sarjassa Ilokivessä 10.–12. helmikuuta.