15 kansi_suuri-kaalihuijaus webKirjan alaotsikko ”kirjoituksia yhteiskunnallisesta tietämättömyydestä” paljastaa kirjailijan tarkoituksen. Tommi Uschanov tahtoo kertoa, kuinka tietämättömiä ja ymmärtämättömiä ihmiset ovat yhteiskunnallisten asioiden suhteen ja kuinka mielivaltaista poliittinen päätöksenteko voi pahimmillaan olla. Teos antaa äänestäjistä ja demokratiasta hyvin synkän kuvan, mutta pelastaa epätoivoon luisuvan lukijansa esittämällä asiat niin ilkikurisen hauskasti, ettei ihmisten epäloogisuuksille voi olla naurahtelematta.
Huolella ja kattavasti laadittu viitteistö on lukijalle hyödyllinen ja saattaa matkalle siihen poliittisen psykologian maailmaan, josta Uschanov kirjansa ainekset ammentaa.
Kirjassa pompitaan nopeassa tahdissa yhdestä eriskummallisesta poliittisesta ilmiöstä toiseen sellaisella vauhdilla, että välillä on vaikea pysyä perässä. Aiheet ovat herkullisia, mutta kenties olisi ollut hedelmällisempää keskittyä syvällisemmin harvempien asioiden erittelemiseen kuin tykittää hämmentäviä ilmiöitä sarjatulella. Myös lauseet ovat ajoittain hankalalukuisia, ja kirja olisikin kaivannut enemmän jämäkkyyttä ja editointia.

Jukka Torikka

”Epätoivoisen hauska.”