14 Anna-Lena Lauren-moskova webPaljon kiitellyt Hulluja nuo venäläiset ja Vuorilla ei ole herroja -kirjat tehneen Anna-Lena Laurénin konstailematon ja lämminhenkinen tyyli ilahduttaa jälleen toimittaja-kirjailijan tuoreessa teoksessa Sitten saavuin Moskovaan. Moskovan-kirjeenvaihtajana toimivan nuoren sinkkunaisen elämää kuvaileva omaelämänkerrallinen teos on älykästä chick lit -kirjallisuutta, joka ei silti sorru aliarvioimaan lukijaansa ja alentamaan tunteita hömpäksi. Suomenruotsalaista intellektuellipainosta Carrie Bradshaw’sta kehtaa ihailla avoimesti: saihan tämä tänä vuonna tiedonjulkistamisen valtionpalkinnon.
Suomalaista käännöstä paremmin Laurénin koskettavat kokemukset pääsisivät oikeuksiinsa varmasti alkukielellään ruotsiksi. Se olisi kuitenkin huono syy jättää suomennos kokonaan lukematta. Maattomien kosmopoliittien, venäläisten ja kaikkien pari-kolmekymppisten sielunmaisemaa viehättävällä tavalla luotaava Sitten saavuin Moskovaan on arvokasta luettavaa kelle tahansa työn ja perheen suhdetta sekä omaa tulevaisuuttaan pohtivalle.

Marja Honkonen

”Älykköpainos Sinkkuelämää-sarjasta.”