Mikko ”Biisoni” Viitamäki on nostanut koko yliopistolla opiskeluajan penkistä 130 kiloa. ”Ei tämä ylioppilas- ja ainejärjestömaailma  kaikkine juhlineen ole ainakaan parantanut minun kehitystäni tässä.” (Kuva: Johannes Kaarakainen)
Mikko ”Biisoni” Viitamäki on nostanut koko yliopistolla opiskeluajan penkistä 130 kiloa. ”Ei tämä ylioppilas- ja ainejärjestömaailma kaikkine juhlineen ole ainakaan parantanut minun kehitystäni tässä.” (Kuva: Johannes Kaarakainen)

Jylkkäri tapasi Pörssin puheenjohtajan Mikko ”Biisoni” Viitamäen kuntosalilla, missä juteltiin niin bodailusta kuin baarissa pokailusta. Vaikka Biisonilla on isot lihakset, hän joutuu joskus kävelemään yksin baarista kotiin.

Olemme sopineet tapaavamme Mikko Viitamäen Jyväskylän Monitoimitalon kuntosalilla. Pyörimme kuvaajan kanssa paikalla aikamme, mutta sitten meidän täytyy luovuttaa: kumpikaan ei löydä kuntosalia.
Lopulta tapaamme ”Biisonin” ulkona. Hän johdattaa meidät salille, jossa haisee pinttynyt hiki. Paikalla ei ole ainuttakaan naista, täynnä paikka kuitenkin on.
”Yleensä tyttöjen pitää olla keskimääräistä motivoituneempia ja panostaa enemmän, jos ne käy kunnolla salilla. Ja täällä Monnarilla juttu on nostella painoja. Satsit ja muut ovat ne paikat, missä voi käydä aerobicissä ja sellaisissa”, Viitamäki valistaa.
”Yleensä pojat tulevat salille, kuten minäkin aikoinaan, toisen urheiluharrastuksen kautta parantamaan lihaskuntoa.”
Reilut kymmenisen vuotta sitten Viitamäki pelasi jalkapalloa. Valmentaja suositteli joukkueen pojille salilla käymistä, että lihaksia tulisi enemmän. Samaan aikaan hän ja muut pojat joukkueessa kuvittelivat, että salilla käyminen helpottaa naisten saamista.
”Jostain syystä oli kaikenlaisia harhakuvitelmia, mitä lihaksilla saisi. Mutta kyllä ne vesittyivät jo silloin yläasteella. Että ei jäänyt paljon vääriä käsityksiä sitten myöhemmälle elämälle. Kai ne naiset pitää muuten oppia hurmaamaan?”

Enää Viitamäellä ei ole varsinaisia tavoitteita salilla käymisen ja lihasten kasvattamisen suhteen. Reilut kymmenen vuotta sitten haluja olisi ehkä ollut, muttei omien sanojensa mukaan rahkeita eikä lahjoja.
Salilla Viitamäki käy silti nelisen kertaa viikossa. ”Biisoni” kuvaileekin bodaamista elämäntavakseen: se pitää niin fyysisen kuin henkisenkin puolen kunnossa. Jyväskylässä hän bodaa useimmiten Monnarilla sekä yliopiston salilla, joka on nyt siirretty remontin vuoksi Kortepohjaan.
”Tärkeimmät kriteerit minulle salin valinnassa on hinta ja että siellä on paljon irtopainoja. Eka salini oli koulun punttitila, turhan ronnkeli en ole koskaan ollut.”

Kaloreita Viitamäki ei ole koskaan laskenut, vaikka myöntääkin saliharjoituksen rajoittavan elämäänsä. Hän ei ole dietillä ruokavalionsa suhteen, mutta mitä tahansa ei suusta alas mene. Opiskelijaruokaloiden pöperöistä taloustieteiden ainejärjestön puheenjohtaja tykkää, ja hän kehuu niiden terveellisyyttä ja hyvää hinta-laatu-suhdetta.
”Tärkein mittari mulla on, mitä näkyy alaspäin katsoessa: maha vai jotain muuta. Syön enemmän lihaa ja vähemmän pastaa. Lisäksi yötä vasten en syö hiilareita ollenkaan. Heraproteiinia käytän palautusjuomassa, lisäksi silloin tällöin lisään ruokavalion tueksi vitamiineja, glutamiinia sekä kreatiinia.”

Ympärillämme kuuluu ähkintää ja puhkuntaa, kun painoja nostellaan. Ihmiset tulevat moikkaamaan Biisonia ja ihmettelevät kuvaajan lisäsalamoita, jotka ovat ympäri salia. Itse katson salivaatetuksia ja huomaan, että vaikka täällä ei olla iskemässä, lihaksia halutaan näyttää – tiukkoja hihattomia on lähes jokaisella.
Biisoni kertoo puhkunnan ja ähkinnän olevan enemmän henkisen puolen juttuja. Kuulemma eniten tulee huudettua maastavedoissa, mutta penkiltä huutaminen ei ole niin yleistä. Selkeätähän se on, että isot painot saavat miehetkin huutamaan.

Kyösti Hagert

Ajattelija vapaalla -sarjassa tutustutaan Jyväskylän yliopiston henkilökunnan ja opiskelijoiden harrastuksiin.