11-Keltaiset_tyypit  web Jyväskylän tutut paikat, Helsinki ja aurinkorannat vilahtelevat häivähdyksinä Jyväskylän yliopistolla kirjallisuutta tutkivan Eeva Rohaksen tuoreessa esikoisteoksessa Keltaiset tyypit. Kahdeksan novellin kokoelman keskiössä ovat kuitenkin ihmiset ja vuorovaikutus sekä sattumuksien kautta muuttuvat elämäntilanteet, ei niinkään miljöö. Taitavimmillaan Rohas onkin nimenomaan ihmisten sisäisen maailman kuvailussa: hän kuljettaa päähenkilöidensä ajatuksia uskottavasti pienten huomioiden ja vertausten kautta.
Rohaksen aiempi kokemus teatterin parissa näkyy kokoelman latautuneissa dialogeissa, joista osa tuntuisi sopivan paremmin näyttelijän tulkittaviksi kuin prosaan. Pieninä suupalasina ne kuitenkin rytmittävät mukavasti muutoin tukevatunnelmaisia novelleja.
Kokoelman ehdottomasti vahvin ja herkullisin teksti on Kuultavia-kilpailun yleisösuosikiksi valittu Aprikoosit. Siinä triviaali käynti hedelmäkaupassa laukaisee päähenkilössä vielä käsittelemättömiksi jääneitä tunteita varsin hersyvällä tavalla.

Marja Honkonen

”Tukevaa ihmiskuvausta.”