Riihimäki Rock alkoi tänään – no, yllätys, yllätys – Riihimäellä. Festari on osa Rock’n’roll Circus -kokonaisuutta, johon kuuluvat Riksun lisäksi myös lähes identtisesti nimetyt Kotka Rockfestival (järjestettiin jo toissa viikonloppuna), Wanaja Fest, Kokkola Rock ja Jyväskylä Rockfestival (joka päättää rokkisirkuksen elokuussa).

Kaikki tapahtumat ovat suomalaisessa täyteen tupatussa kesäfestarikalenterissa varsin uusia tuttavuuksia. Silti niille tuntuu olevan tilausta; Rock’n’roll Circus on tainnut löytää juuri festariensa mentävän aukon suomalaisten pienten ja keskisuurten kaupunkien tapahtumatarjonnasta.

”Ketjuuntuminen” on monessa asiassa kirosana, mutta tässä tapauksessa se taitaa olla pikkukaupunkien rokkikansan onni. En ole missään määrin musiikkibisneksen asiantuntija, mutta kun festariorganisaatio pystyy järjestämään bändeille esiintymiset yhden sijaan useammalla festarilla, uskoisin tästä olevan etua molemmille osapuolille.

Riihimäki Rockin tämän päivän (perjantain) pääesiintyjä on Suomessa tänä kesänä lähes tulkoon asuva The Baseballs. Jylkkäri saapuu festarialueelle vasta huomenna, jolloin on juurevan suomalaisen maakuntarockin päivä. Silloin Tehtaankadun messupuiston lavalle kipuavat muun muassa esittelyjä kaipaamattomat, mutta mielipiteitä jakavat Eppu Normaali, Yö ja Happoradio. Toki rumien(?) miesten ohella lavalla nähdään myös osaavia naisia, eli Anna Puu ja Chisu.

Jälkimmäisten esiintymistä odotan innolla, sillä heidän kehutut liveaktinsa ovat vielä allekirjoittaneelta näkemättä. Toki myöskin edellä mainitut ”junttirokkarit” on nähtävä – ainakin ikäänsä (bändin ja miesten) nähden varsin kovaa keikkakesää vetävät Eput. Mitä Riihimäki Rockin toinen päivä tarjoaakaan, siitä lisää huomisen jälkeen…

Iiro-Pekka Airola