08-kansi-laivueJyväskyläläisen Laivueen debyyttilevy Laivue alkaa huimasti. Akustisen kitaran säestyksellä kulkeva sanaton rallattelu kasvaa mahtipontiseksi paukkeeksi, joka vyöryy pysäyttämättömällä voimalla ulos stereoista. Kaarnalaivueeksi nimetty raita on yksi vakuuttavimpia kuulemiani levynavauksia pitkään aikaan.
Laivueen albumin on julkaissut Jussi Lehtisalon pyörittämä Ektro Records, jonka katalogista löytyy Circlen ja Rättö & Lehtisalon kaltaisia kotimaisen vaihtoehtomusiikin suurnimiä. Junnausta löytyy myös Laivueen polveilevista kappaleista, vaikka levyn yleisilmettä hallitseekin Liekki-vaikutteinen heleä pop.
Epätasaisen kappalemateriaalin helmeksi paljastuu levyn keskelle sijoittuva, lähes yhdeksän minuuttinen instrumentaali Vallan!, jonka eteenpäin pyrkivä meno pitää otteessaan. Muuten kappaleista löytyy hyviä ideoita ja hetkiä, mutta ne eivät oikein tahdo kantaa kokonaisuutena. Yksi syy tähän on luultavasti Leevi Wuolion hieman mitäänsanomattomaksi jäävä laulu.
Basisti Matti Kortetin tekemät sanoitukset sen sijaan ovat epälyyrisyydessään paikoin todella osuvia.

Rauli Karjalainen

”Huima avaus, heleä levy.”