Hauskalla sanomalla varustettua t-paitaa hauskempaa asiaa on hankala keksiä. Eikö vain? Jos vastaan tulee mies, jonka vaateparressa lukee esimerkiksi ”Tuun Suomesta, syön rautaa ja paskannan kettinkiä”, on ulkomaalaisenkin vaikea pidätellä hymyä. Koko kansan ilahduttaja on myös aina toimiva ”Nälkä lähtee syömällä… ja akka juomalla”.
”Saunan takana on vielä tilaa” saattaa ensin vaikuttaa tylyltä, mutta leppoisaa leikkiähän siinäkin vain lyödään. Entäpä sitten, kun ”En ole gynekologi, mutta voin vilkaista” -paitaa kantavaa miestä vastaan kävelee nainen, jonka etumuksessa lukee ”Vittuako tuijotat?”

Yliopistolla huumoripaitoihin törmää harvoin – vain satunnaisesti kampuksella vilahtavat abi-hupparit letkautuksineen tuovat pukeutumiseen pientä hassuttelua.
Jyväskylässä yliopiston omat vaatteet eivät mene kaupaksi ja haalareita pidetään lähinnä vain vappuna. Ainejärjestöt voisivatkin kehitellä omia hauskuutuspaitoja yhtenäisen ilmeen luomiseksi. Siinä löisi monta kärpästä yhdellä iskulla – lisää sosiaalisuutta, iloisia ilmeitä ja uusia vaatteita.

Yhteiskuntatieteellisen tiedekunnan vasemmistosiipi voisi kantaa
esimerkiksi t-paitaa, jossa lukee: ”Varo tai valtaan talosi – asbestista huolimatta.” Ylistönrinteellä matemaattis-luonnontieteellisen tiedekunnan opiskelijat näyttäisivät yhteenkuuluvuutta vaatteella, jossa lukee: ”En käy ulkona, mutta tiedän luonnosta kaiken.”
Opettajaksi valmistuvien aseman opetusharjoittelussa näyttäisi heti ensilmäyksellä ”Fiksumpi kuin alakoululainen” -paita. Liikunnanopettajiksi tähtäävät voisivat painattaa verkkareihinsa tekstin: ”Osaan lukea ja laskea – peliä ja mäkeä”.

JYYn hallituslaiset ja muut aktiivisesti ylioppilaskuntapolitiikassa mukana olevat voisivat kokoustaa vihreissä paidoissa, joissa lukisi tylsän JYYn sijaan esimerkiksi ”15 vuodessa maisteriksi.”
Naistutkimuksen opiskelijat kaipaavat kipeästi rahaa oppiaineelleen, joten tällaisia paitoja voisi myydä myös kampuksen ulkopuolelle: ”Olen aina oikeassa, Henry Laasanen väärässä” ja ”Olen itsenäinen nainen – antakaa rahaa!”
Poliittishenkisille kokoomusnuorille sopii edellisiä ylioppilaskunnan edarivaaleja muisteleva lausahdus ”Viisaampi kuin viisi vihervassaria”.
Loput pörssiläiset voisivat painattaa vaikka lompakkoonsa ”Mun isä maksaa teidänkin opintotuet” tai yksinkertaisesti ”Rikkaampi kuin sata hippiä”.
Myös Jylkkärin toimitus suunnittelee simppeliä t-paitaa: ”Anteeksi, yritin olla hauska.”

Juha Korhonen

Kirjoittaja on Jylkkärin toimittaja.