04-kansi-tuulenkantajatHelmilevyjen katalogista löytyy Joose Keskitalon ja Profeetan kaltaisten nuorten mestareiden ohella myös vanhempien tekijöiden musiikkia. Monipuolisen levy-yhtiön tuorein veteraani on 30 vuotta sitten perustettu Tuulenkantajat.
Preparoidun pianon, jouhikon ja lukuisten muiden akustisten instrumenttien voimalla liitelevä keskisuomalainen viisikko viihtyy pääosin aurinkoisissa ja hyväntuulisissa maisemissa. Kappalenimien kuvastoa hallitsevat eläimet ja luonto.
Hetkittäin äänimaisema synnyttää voimakkaan mielikuvan, jossa samoilee ilolla. Hetkittäin meininki flirttailee Kolmen sepän aukiolla kesäisin taustanauhan kanssa soittavan panhuiluorkesterin kanssa. Levyn kohokohdiksi nousevat viehkeästi kiemurteleva Jussaaren shamaani Mannerheimintiellä, sekä Pekka Hiekkavirran hilpeällä tarinalla varustettu Kulta-ahven.
Koirankuria-levyn kepeä yleisilme jää paatuneen nuoren opiskelijan makuun hieman naiiviksi. Vahvemmat sävellykset, muutama ylimääräinen mollisointu ja mystisempi intensiteetti antaisivat Tuulenkantajien monipuoleiseen ilmaisuun sen kaipaamaa ytimekkyyttä ja kokonaisvaltaisuutta.

Rauli Karjalainen

”Ytimekkyys uupuu.”