Ei hakutuloksia.

Teksti  Toimitus

Suomi tarvitsee Muuan Miestä

Muuan Mies – Mä olen iloinen (Helmilevyt)

Jaa miksikö? Siksi, että bändin musiikki on vuonna 2013 niin riisuttua ja yksinkertaista, että monen on vaikea saada siitä otetta. En välttämättä vielä sovittaisi bändille suomalaisen pop-musiikin pelastajan viittaa, mutta bändi ainakin osittain täyttää sitä tyhjiötä, jonka Leevi and the Leavings jätti. Monet ovat varmasti eri mieltä.

Muuan Mies onkin yhtye, joka jakaa mielipiteitä. Yhtyeen solisti Ismo Puhakka ei ole perinteisillä standardeilla teknisesti taitava laulaja, eikä yritä sellainen ollakaan. Lyriikat ovat pääosin yksinkertaisia ja naiiveja kertomuksia arkielämästä itseironisen linssin läpi vailla uhoa, draamaa tai vaikeita kielikuvia. Bändille riittää kitara, basso ja rummut ilman studiokikkailua. Minä olen iloinen kuulostaakin kuin se olisi äänitetty livenä kerralla purkkiin.

Juuri nämä asiat Muuan Miehessä viehättävätkin. Vastakohta turboahdetulle ja -tuotetulle musiikille. Ne voivat olla myös juuri sen heikkous – kuulijan mieltymyksistä riippuen. Oli mitä mieltä tahansa, maailmassa on tilaa tämänkaltaiselle soittamisen riemua pursuavalle mullantuoksuiselle keitokselle, joka on vahvasti maustettu vuosikymmenten takaisten iskelmien nostalgialla.

Yhtyeessä vaikuttaa laulaja Ismo Puhakan lisäksi liuta aktiivisia muusikoita. Itse asiassa loput bändistä on kokonaisuudessaan Joose Keskitalon entinen Kolmas Maailmanpalo-yhtye. Basisti Jaakko Savolainen niittää myös mainetta Jaakko Eino Kalevi -projektillaan. Kitaristi Petri Alanko soittaa myös Talmud Beachissa. Rumpali Arwi Lind on Helmi Levyt -yhtiön perustaja, joka näyttelee myös suurta roolia Suomen pelastamisessa julkaisemalla mielenkiintoisinta juurevaa musiikkia Suomessa.

Levyllä vierailevina muusikoina ovat mm. Yona ja Risto Ylihärsilä, joista viimeksi mainittu tuo syntetisaattorillaan oivan lisämausteen Tyttöni Tumma -kappaleeseen, joka kuulostaa juuri siltä miltä Leevi olisi kuulostanut jos olisi tehnyt reggaeta. Levyn helmeksi nousee ”Prinssi Rohkea Avautuu” – itseironinen ja suorasukainen tarina iskuyrityksestä, joka kiteyttää yhteen biisiin mikä Muuan Miehessä on hienoa.

Ennen kaikkea Muuan Mies eroaa monista tämän hetken suomalaisista yhtyeistä rennossa otteessaan tehdä musiikkia. Tämä ei ole aina itsestäänselvyys. Tuloksena on harvinaisen ehyt, maalaisromanttinen, mutta samalla urbaani eri musiikkityylejä  hiphopista reggaeen ja kantriin yhdistävä kokonaisuus sympaattista kansitaidetta myöten. Musiikista väistämättä välittyy kuulijalle, että bändi on seurannut omaa visiotaan ja sillä on ollut hauskaa sitä tehdessä. Tämä jättää hymyn myös kuulijan kasvoille. Kyynikot älkööt vaivautuko.

Minä ainakin olen iloinen.

Arttu Seppänen

”Vastakohta turboahdetulle ja -tuotetulle musiikille ja tarvittava julkaisu suomalaisen musiikin kentällä.”

 1. Runkku Rinki

  Levyhän on mainio, mutta kuinka tähän kritiikkiin on vaikuttanut, että sen kirjoittaja tuntee tekstissäkin mainitut Jaakko Savolaisen, Petri Alangon ja Arwi Lindin?

  Ei mua kiinnosta lukea tekstejä, joissa arvioidaan omien kavereiden levyjä. Toivoisin, että myös Arttu Seppänen ymmärtää jatkossa em. ajattelutavan.

  Ilmoita asiattomasta kommentista

 2. Arttu Seppänen

  Hei,

  Kiitos palautteesta. Tunnen itse asiassa myös Ismo Puhakankin, hän ei vain ole Facebookissa.

  Huomiosi on ihan huomionarvoinen. Arvioin kaikki levyt kuitenkin samalta viivalta ja olen tehnyt arvioita jo n. 10 vuotta vaihtelevalla aktiivisuudella ja luottaisin arvostelukykyyni. Suomessa musiikki- ja kulttuuripiirit ovat pienet ja jos levyä ei olisi mahdollista arvioida jos tunnet jonkun soittajan, jäisi aika monta levyä arvioimatta. Sama asia on läsnä ollessasi esimerkiksi politiikan toimittaja, jossa piirit ovat itse asiassa vielä pienemmät. Toimittajan työssä keskeistä onkin hyvää kirjoittamista edellyttävä objektiivisuus.

  Ja kuten sanottu, levyhän on mainio.

  PS. Arvioin seuraavaksi Paavoharjun uuden levyn. Avoimuuden nimissä mainittakoon, että olen kerran juonut kaljaa samassa seurueessa levyllä esiintyvän Joose Keskitalon kanssa. Aion arvioida sen silti.

  Ilmoita asiattomasta kommentista

Kommentointi suljettu.