Universiadien järjestämisestä käydään miljoonaluokan huutokauppaa.

Jos haluat järjestää universiadit, ”opiskelijoiden olympialaiset”, varaudu kaivamaan kuvetta. Kahden vuoden välein järjestettävien kisojen isännyydellä on arvokas hintalappu.
”Kesäkisojen osalta puhutaan jopa useista miljoonista dollareista. Talvikisoissakin on minun tietojeni mukaan mennyt miljoonan raja rikki”, kertoo opiskelijahuippu-urheilun koordinaattori Jukka Tirri Opiskelijoiden Liikuntaliitosta.
Kansainvälinen opiskelijaurheiluliitto FISU ei ole määritellyt universiadien järjestämisoikeudelle yksiselitteistä maksua, toisin kuin esimerkiksi Kansainvälinen olympiakomitea olympialaisille. Universiadien hinta on neuvoteltavissa järjestäjän ja FISU:n välillä.
”Kisojen järjestäminen on ollut huutokauppaa. Onhan sillä vaikutusta, jos joku on valmis sijoittamaan enemmän kuin toinen”, Tirri sanoo.
Tästä syystä esimerkiksi Suomi ei ole jahtaamassa universiadeja kovin hanakasti.
”Huutokauppaan ei näillä näkymin ole kukaan lähdössä”, Tirri linjaa.

Universiadeilla ei saada taloudellisia pikavoittoja, mutta niiden järjestämisellä haetaan imagohyötyjä ja tunnettavuutta. Universiadien järjestäjinä ovatkin viime vuosina painottuneesti olleet Aasian ja Itä-Euroopan maat.
”He haluavat tietysti esitellä, miten hyvin heillä nykyään menee. Toki näissä maissa myös kulut on helpompi pitää kurissa”, Tirri pyörittelee.
Esimerkiksi seuraavat talvikisat järjestetän Turkin Erzurumissa, jonne Turkin valtio on rakentamassa maan ensimmäistä talviurheilukeskusta.
Investoinnin ajatellaan maksavan itsensä takaisin turismin ja seuraavien suurtapahtumien avulla.

Universiadien järjestämisoikeuksista saadut miljoonatulot ovat parantaneet FISU:n asemaa ja tuoneet sille vakavaraisuutta.
”Tottakai toivoisimme, että rahaa putoaisi enemmän myös ruohonjuuritason toimintaan”, Tirri sanoo.
Hänen mukaansa OLL on pyrkinyt vaikuttamaan FISU:n rahanjakoon yhteistyössä pohjoismaisten sisarliittojen kanssa.
Jotain on tapahtunutkin: FISU on esimerkiksi ottanut hoitaakseen joitakin kustannuksia, jotka ovat aiemmin olleet kansallisten opiskelijaliikuntaliittojen vastuulla.
”Tosin FISU:n jäsenmaksu taitaa olla meille vain 200–300 euroa vuodessa, joten ei se paljoa viekään”, Tirri myöntää.

Iiro-Pekka Airola

Ne ”ihan aikuisten oikeat” talviolympialaiset pidetään Vancouverissa 12.–28. helmikuuta.