Rehtori Sallisen mukaan yliopistolla vitsaillaan siitä, etteivätkö liikunnan opiskelijat jaksa kävellä omaltaan pääkirjastolle. (Kuva: Natanael Sinisalo)
Rehtori Sallisen mukaan yliopistolla vitsaillaan siitä, etteivätkö liikunnan opiskelijat jaksa kävellä Liikunnan rakennukselta pääkirjastolle. (Kuva: Natanael Sinisalo)

Väistötilat opetukselle ja tutkimukselle puuttuvat edelleen. Asiasta tiedotetaan helmikuun loppuun mennessä.

Elokuun alussa evakkoon joutuvan liikunta- ja terveystieteiden tiedekunnan kirjaston lopullinen kohtalo on edelleen auki. Yliopiston kirjaston johtokunta jätti päätökset kampuskirjaston tulevaisuudesta edellisessä kokouksessaan pöydälle, ja siihen palataan 10. helmikuuta järjestettävässä kokouksessa.
Yliopistolla on harkittu Liikunnan kirjastosta luopumista Alvar Aallon suunnitteleman L-rakennuksen remontin myötä kokonaan, jotta esimerkiksi tilavuokrissa voitaisiin säästää. Liikunnan opiskelijat ja henkilökunta ovat kuitenkin huolissaan siitä, miten palveluiden käy, jos kampuskirjasto sulautetaan pysyvästi pääkirjastoon.
Liikunta- ja terveystieteiden opiskelijoiden ainejärjestö Sporticus luovutti 822 allekirjoittajan vetoomuksen tiedekunnan kirjaston säilyttämiseksi rehtori Aino Salliselle tiistaina 26. tammikuuta. Ainejärjestön mielestä lakkauttaminen on järjetöntä erityisesti kirjaston korkean käyttöasteen vuoksi.
”Sinne on ollut helppo mennä esimerkiksi lukemaan tenttiin luentojen välillä”, ainejärjestön puheenjohtaja Johanna Paukku perustelee.
Paukun mukaan Sporticus pelkää, että kirjaston ainutlaatuisen aineiston hajauttaminen vaikeuttaa sen käyttöä ja heikentää oppimismahdollisuuksia. Kirjasto toimii paitsi lukusalina ja ryhmätyötilana myös tärkeänä sosiaalisena ympäristönä.
”Joulukuun alussa ehdotimme, että aukioloaikoja pidennettäisiin. Sitten tuli tämä lakkautusuhka.”

Sallinen korostaa, ettei Liikunnan kirjaston luonnetta tilana aiota remontinkaan jälkeen muuttaa: rehtorin haaveissa on, että tilasta tehtäisiin monipuolinen ja vuorovaikutteinen oppimisympäristö kansainvälisten huippuyliopistojen malliin. Varsinaisen kirjastotoiminnan hän kuitenkin keskittäisi pääkirjastolle, vaikka siellä on kärsitty tilaongelmista jo nyt.
”Kyllä sinne mahtuu. Sähköisten aineistojen lisääntyminen ja vapaakappalevelvoitteiden muutokset tuovat kirjastolle lisätilaa”, Sallinen sanoo.
Hän huomauttaa myös, että kirjaston aineistosta aiotaan karsia vanhentunutta materiaalia.
”Myös siellä pitää keskittyä ydinosaamiseen.”
Tilaa uudelle materiaalille tarvitaan kosolti, sillä myös viestintätieteiden kirjastosta luovuttaneen, kun laitos muuttaa Tourulasta Seminaarinmäelle. Tourulan tilojen vuokrasopimus yltää tosin vielä vuoteen 2019.

Se, mihin liikunta- ja terveystieteiden opetus sekä yliopistoliikunta siirtyvät vähintään vuoden kestävän Liikunnan rakennuksen remontin tieltä, on edelleen auki. Yliopiston kiinteistöpäällikkö Esko Korhonen kertoo, että asiasta tiedotetaan helmikuun loppuun mennessä.
Ja kun rehtori Sallisen mukaan niin Aallon suunnittelemissa, Seminaarinmäen vanhoissa kuin myös yliopiston uusissa rakennuksissa ilmenee jatkuvasti homeongelmia sekä muita sisäilman ongelmia, tilarumba kampuksilla jatkunee pitkään.
”On erittäin valitettavaa, että Liikunnan edellinen remontti epäonnistui”, hän sanoo.
”Hirveän stressaavaa tämä on ainakin opiskelijalle”, Paukku pudistelee päätään.

Marja Honkonen
paatoimittaja(at)jyy.fi