15_kansi_yosta_aamuunJos on juuri eronnut parisuhteestaan ja tuntee olonsa rikkinäiseksi, Tuuve Aron Yöstä aamuun lohduttaa mustalla huumorillaan. Teoksen päähenkilö Saara tapaa vinksahtaneita ihmisiä: nainen saattaa maksaa 50 euroa siitä, että joku makaa hänen päällään. Yhteistä romaanin hahmoille on hyväksynnän etsintä.
Helsinkiläisen elokuvakriitikon ja kirjailijan toinen romaani kertoo koskettavasti erosta ja rakastamisen vaikeudesta: kun toinen katoaa elämästä, arjen tuttu pohja häviää. On osattava päästää irti.
Teemat eivät ole järin uusia, mutta absurdit kohtaamiset tekevät teoksesta tavallisuudesta poikkeavan.
Kun Saara tulee romaanin alussa ulos kantapaikkansa naistenhuoneesta, hän ei enää näe kihlattuaan Mikaelia. Vastaan tulee vain punertavaviiksinen mies.
Saara muistelee ja etsii Mikaeliaan koko romaanin ajan. Kerran hän näkee kihlattunsa bussista ja pysäyttää tämän. Aurinko häikäisee Saaran, hän ei tunnista miestään. Näin Aro kuvaa konkreettisesti, kuinka erilleen Saara ja Mikael ovat kasvaneet toisistaan.
Romaanin lauseet ovat lyhyitä mutta paljonpuhuvia. Aron maailma hohkaa outoa valoa. Teoksen nimi sopii sen teemoihin. Pimeydestä valoon kulkeminen on kuitenkin kliseinen vertauskuva, ja aamu kovin perinteinen symboli uudelle alulle.

Tiina Saari

”Outoa valoa.”