Lehden ilmestymisväliä pidetään sopivana ja uutisjuttuja toivotaan lisää.

Liki 60 prosenttia Jyväskylän yliopiston opiskelijoista tarttuu ylioppilaslehteen heti sen ilmestyttyä. Näin ainakin, jos uskotaan Jyväskylän Ylioppilaslehden tekemää kyselyä, jonka mukaan paperilehteä lukee usein tai ”aina lehden ilmestyttyä” enemmistö vastanneista. Satunnaisesti tai harvoin lehteen tarttuu 36 prosenttia kyselyyn vastanneista ja vain kuusi prosenttia ei lue lehteä ollenkaan.
Jylkkäri selvitti ylioppilaskunnan jäsenistön mielipiteitä lehdestä lokakuussa Korppi-kyselyllä. Lyhyeen kyselyyn vastasi 298 opiskelijaa.

Kyselyn mukaan lukijat pitävät lehden ilmestymisväliä hyvänä: 81 prosentin mielestä nykyisin lukukausien aikana kahden viikon välein ilmestyvä lehti ilmestyy sopivin välein. Kaikkiaan Jylkkäri ilmestyy vuodessa 15 kertaa.
Ylioppilaslehdestä ollaan myös valmiita maksamaan – ainakin jonkun verran. 43 prosentin mielestä jäsenmaksusta saa mennä Jylkkärin kuluihin 3–8 euroa, 28 prosenttia olisi valmis maksamaan enemmänkin. Noin 15 prosentin mielestä lehdestä ei kannata maksaa mitään:
”0–3 euroa olisi hyvä väli, mitä voisin suostua maksamaan Jylkkäristä JYYn jäsenmaksussa”, kommentoi  eräs vastaaja.
Rahoituksensa Jylkkäri saa mainostuloistaan ja ylioppilaskunnalta: yhtä jäsentä kohden Jylkkäri maksaa noin kahdeksan euroa.

Mitä lehteen sitten toivotaan lisää? Noin 22 prosenttia haluaisi nähdä lehdessä enemmän uutis- ja ajankohtaisjuttuja opiskelijan elämään liittyvistä aiheista ja 18 prosenttia juttuja yliopiston, ylioppilaskunnan ja ainejärjestöjen tapahtumista:
”Lehti voisi käsitellä oikeasti yliopistopolitiikkaa ja ylioppilaskunnan juttuja. Nyt välillä tuntuu, että lehdessä on pelkkää höpöhöpöä”, kritisoi vastaajista yksi.
Jylkkäri on ajankohtainen ja sen pitää olla kiinni hetkessä, ajan hermoilla. Enemmän saisi käsitellä sitä,  miten edari tekee tyhmiä päätöksiä tai miten JYYn hallitus on nössö.”
Toisaalta Jylkkäri sai – ja ei saanut – kiitosta muun muassa kriittisyydestään: osa toivoi lehden olevan vieläkin radikaalimpi ja näkökulmien purevampia, osa taas piti lehteä liiankin asenteellisena. Yhden vastaajan mielestä lehdessä oli liikaa seksiä.
Uutisjuttujen ohella kolumneja ja henkilöjuttuja pidettiin tärkeinä. Juttuihin toivottiin myös lisää syvyyttä.
”Mielenkiintoinen infopaketti opiskelijan elämää koskettavista asioista, kampuksen tapahtumista ja henkilöistä. Lisää kolumneja ja opiskelijan omaa ääntä kuuluviin!”

Kaikkiaan vastaajat pitivät kuitenkin Jylkkäriä varsin monipuolisena lehtenä ja ”hyvänä lounasseurana”. Jälkimmäinen selittänee sitä, miksi vain kaksi prosenttia vastanneista vierailee lehden syksyllä avatuilla nettisivuilla usein: monet vastaajat vannovat helposti mukana kulkevan paperilehden nimiin.
”Lehteä on todella mukava lukea esimerkiksi ruokalassa tai luennoilla. Ei kun hups, luennoillahan keskitytään opetettavaan asiaan”, kiteytti eräs.

Viimeisin laajamittaisempi lukijatutkimus Jylkkärissä on tehty keväällä 2007. Nyt tehdyn lyhyemmän kyselyn tarkoituksena oli kerätä jäsenistön mielipiteitä ensi vuoden talous- ja sisältösuunnitelmien pohjaksi.

Marja Honkonen
paatoimittaja(at)jyy.fi

Juha Korhonen
toimittaja(at)jyy.fi