14_kansi_gallupGallupin ensimmäinen virke kertoo jo kaiken oleellisen kirjasta: kyseessä on avioerokertomus. Kaisa ja Ari kohtaavat kunnallisvaalien alla, kun Ari haastattelee kokoomuslaista Kaisaa ylioppilaslehteen. Lehden esikuva voisi olla Jylkkäri, sen verran viitteitä kirjassa on Jyväskylään.
Vanhatalo on valmistunut kirjoittamisen maisterinohjelmasta Jyväskylästä. Tarina onkin kirjoitettu taitavasti, mutta kerronta on laimeaa ja henkilöhahmot jäävät kaukaisiksi. Romaanissa vuorottelee kaksi aikajaksoa.
Gallup käsittelee monia mielenkiintoisia teemoja, joita Vanhatalo ei hyödynnä tarpeeksi. Koti-isyyden jälkeen Ari alkaa työttömänä etnologina ovelta ovelle kulkevaksi gallupkyselijäksi. Ari kyselee ihmisiltä mielipiteitä niin kahvilaaduista kuin poliittisista kannoista. Samaan aikaan media ryöpyttelee kansanedustajaksi päässyttä Kaisaa erosta ja etävanhemmuudesta.
Kirjoittaja olisi voinut pohtia syvemmin politiikkaa, viihdepainottunutta julkisuutta sekä työn ja perheen yhteensovittamista. Teemoihin viitataan, mutta ne jäävät käsittelemättä.

Kyösti Hagert

”Kliseeksi jäävä erokertomus.”