Jyväskylään tulee joka syksy satoja uusia opiskelijoita ympäri Suomea. Muuttaminen vieraaseen kaupunkiin on jännittävää ja vähän pelottavaakin ihan kaikille, mutta ensimmäistä kertaa lapsuudenkodin ulkopuolelle muuttavalle nuorelle tilanne on vielä moninverroin vaikeampi. Lapsuuden ystävät ovat jääneet taakse, ja kun äitikään ei ole kotona odottamassa, soluhuoneen yksinäisyys lyö helposti silmille kuin märkä rätti. Mistä saada ystäviä, kun ei tunne edes omaa kämppistään?
Yhä suurempi ongelma onkin se, että nuoret jäävät omaan yksinäisyyteensä ilman, että osaisivat hakea sosiaalista kanssakäymistä muiden ihmisten kuin lähikaupan kassan kanssa.
Kun äiti ei ole kannustamassa, niin kynnys lähteä ulos voi olla monelle ihan liian suuri. Mitä nuo muut oikein ajattelevat minusta ja teenkö kaiken täysin väärin? Epävarmuus jyskyttää päässä ja rohkeus ei riitä siihen, että lähtisi tutustumaan uusiin ihmisiin.

Mistä sitten vasta paikkakunnalle muuttanut nuori löytää tuttavia? Standardivastauksena ehdotetaan aina opiskelijabileitä, mutta kaikkia ei bilettäminen kiinnosta ja jokainen väsyy siihen jossain vaiheessa. Lisäksi oikeita ystäviä ei tanssilattialta löydä, joten ne eivät ole oikotie onneen.
Valistuneet suosittelevat järjestötoimintaa. Monet järjestöt vain tuntuvat vaikeasti lähetyttäviltä ja sisäpiirimäisiltä. Se on kuitenkin vain kuori, sillä jokainen uusi toimija otetaan varmasti avosylin vastaan. Järjestötoiminta myös antaa enemmän hyviä ystäviä kuin olisit ikinä voinut aavistaakaan. Kannattaa siis rohkaista mielensä ja lähteä mukaan toimintaan.

Jos järjestötoiminta pelottaa, niin tilanne on vaikeampi. 18–25-vuotiaana on jo yli-ikäinen nuorisotoimintaan, joten kohtalotovereita on vaikea päästä tapaamaan oikein missään. Suorituspainotteinen yhteiskunta ei ole vielä ymmärtänyt, että yksinäiselle nuorelle ei tarvitse järjestää mitään suurta spektaakkelia, vaan hänelle riittää, että hän pääsee tapaamaan oman ikäisiään ihmisiä.  Nyyti ry on järjestänyt yhteistyössä ylioppilaskuntien kanssa hengailuiltoja, joissa ei tarvitse tehdä mitään, jos ei tahdo. Hengailuillat ovat olleet todella suosittuja ja näyttävät, että varsin pienellä vaivalla saadaan suuri määrä ihmisiä onnelliseksi. Näitä tarvitaan vain lisää, sillä yksinäisiä ihmisiä on yhä enemmän pimeissä huoneissaan odottamassa, että joku näyttää heille tien ulos.

Ville Qvist