Jyväskylässä opiskelijat ovat hyvätapaista porukkaa. Luotettavia, rehellisiä ja rauhallisia ihmisiä – kaikin puolin kunnollisia. Elämäntavat heillä ovat säännölliset ja terveelliset. Alkoholia tai tupakkaa ei käytä juuri kukaan. Aikaansa opiskelijat eivät vietä äänekkäissä juhlissa, vaan muun muassa tervehenkisten urheiluharrastusten parissa.
Huolimatta viime aikojen ikävistä taloussuhdanteista, opiskelijat ovat täällä hyvin toimeentulevia ja huolehtivat säntillisesti raha-asioistaan. Kaiken lisäksi monet heistä ovat onnistuneet löytämään jopa vakituisen työn, vaikka varsinkaan nuorison työllisyys ei kuulemma näinä päivinä ole ihan itsestäänselvyys.
Harva kaupunkimme opiskelijoista omistaa eläimiä. Jos kuitenkin joku on sellaisen hankkinut, on lemmikki omistajansa tapaan kunnollinen ja hiljainen.

Kaiken tämän olen saanut selville seurattuani kuluneen kesän ajan asuntopalstaa ylioppilaskunnan nettisivuilla. Vasta talossa aloittaneena sihteerinä en juuri päässyt viettämään kesälomaa, joten palstan ylläpitäjän asema lankesi harteilleni luonnollisesti. Tehtävä osoittautui varsin mielenkiintoiseksi. Ilman asuntopalstan tiivistä tarkkailua lukemattomat mieleenpainuvat ilmoitukset sekä asunnon hakijoilta että vuokranantajilta olisivat menneet sivu suun. En tietäisi edellämainittuja hienoja asioita asuntoja hakeneista opiskelijoista, enkä olisi lähellekään yhtä tietoinen alueen vuokra-asuntotilanteesta.
Palstaa käyttäneistä vuokranantajista maininnan ansaitsee ainakin se asunnonvälitystä harjoittava yritys, joka lukuisista sähköposteista huolimatta päätti jääräpäisesti olla tottelematta palstan sääntöjä ja lähetti sinne kaupallisia ilmoituksia. Jossain ilmoituksessa puolestaan tarjottiin kokonaista maatilaa. Päädyin poistamaan kyseisen viestin, koska tulkitsin harvalla opiskelijalla olevan varaa saati tarvetta kokonaiselle maatilalle.

Kesän päätyttyä jään kaipaamaan asuntopalstaa ja palstan ilmoittajia. Muistoihin jää ainakin hän, joka ystävällisesti auttoi palstanpitäjää julistamalla suurin kirjaimin ja huutomerkein ”ettekö te tajua, ettei tänne saa laittaa ralli-ilmoituksia”. Erityisellä lämmöllä muistelen kuitenkin teitä kaikkia sosiaalisia, savuttomia ja lemmikittömiä, kaikinpuolin kunnollisia opiskelijoita.

Sami Tuori