10-arvio-taksi-kurdistaniin_kansi

Sarjakuva on mainio väline matkapäiväkirjoille. Se pakottaa tiivistämään ja pelastaa siten lukijan venytetyiltä kertomuksilta, jotka eivät yleensä ole aivan niin kiinnostavia kuin kertoja toivoo.
Aino Sutisen Taksi Kurdistaniin on kasa irrallisia kohtauksia viime kesänä tehdyltä Lähi-idän-matkalta. Monissa tarinansirpaleissa suomalainen nainen törmää paikallisiin miehiin, jotka ovat avuliaita, ymmärtämättömiä tai harvoin päällekäyviä. Kyse ei ole kauhukuvaelmasta. Damaskoksessa matkakumppani sanoo, että: ”Oikeastaan huoletti vain, että jos jotain tapahtuisi, sanottaisiin: ’Se oli se tyyppi, jotka meni matkalle Irakiin.’”
Albumin jälki on pelkistettyä. Episodien välillä Sutinen vaihtaa välillä suurempaan ruutukokoon ja yksityiskohtaisempiin piirroksiin, jotka saavat melkein toivomaan, että koko kirja olisi toteutettu niin. Mukana on myös muutamia valokuvia, jotka olisin mieluusti vaihtanut useampaan isoon kuvaan.

Olli Sulopuisto

”Kulttuurit kohtaavat pienissä paloissa.”