KORTEPOHJAN ERHEELLISET palohälytykset ovat maksaneet Jyväskylän yliopiston ylioppilaskunnalle vuonna 2023 yli 10 000 euroa.

Hälytysten lähteenä ovat vuosina 1968–1972 rakennetut tornitalot A-C.

Lokakuun loppuun mennessä hälytyksiä oli tullut kalenterivuoden aikana noin kaksikymmentä. Erheellisen palohälytyksen kustannus on 635 euroa kappaleelta.

Jyväskylän ylioppilaslehti uutisoi erheellisistä palohälytyksistä Kortepohjassa edellisen kerran elokuussa 2019.

Lue: Kortepohjan jatkuvat erheelliset palohälytykset maksavat vuodessa jo yli 20 000 euroa JYY:lle(26.8.2019)

Pelastuslaitoksen autot kurvasivat ylioppilaskylään jopa viikoittain. Tuolloin hälytyksen lähteinä olivat talot A:sta E:hen. Ne oli rakennusvaiheessa määritelty asuntoloiksi. Asuntoloissa on automaattinen paloilmoitinjärjestelmä, josta hälytys lähtee hätäkeskukseen.

Kun juttu julkaistiin, erheellisiä hälytyksiä oli ollut viimeisen 12 kuukauden aikana 36. Se tarkoitti yli 20 000 euron lisälaskua kylän ylläpitokuluihin.

Suurin syy hälytyksiin oli ruoanlaitto. Käryä aiheutti esimerkiksi ruoan valvomatta jättäminen tai likaisen lieden tai uunin käyttö. Ongelma painottui tuolloin D- ja E-taloihin, joissa ei ollut liesituuletinta.

Vain neljässä tapauksessa 36:sta syy oli muu kuin ruoanlaitto, kuten vikatilanne.

Paloasemalla hälytyksiin suhtaudutaan vakavasti, ja paikalle lähetettiin yksi tai useampi yksikkö.

Tilanne päätettiin ratkaista vaihtamalla paloilmoitinjärjestelmän asuntolamalli tavallisten kerrostalojen palovaroitinjärjestelmäksi. Vaihtoa ei voi tehdä omavaltaisesti, vaan siihen on saatava lupa kaupungin rakennusvalvonnasta.

D-talon peruskorjaus valmistui 2021 ja E-talon 2022. Rakennuslupakäsittelyn yhteydessä talot muutettiin asuntoloista asuinrakennuksiksi ja paloilmaisimien hätäkeskusyhteydestä luovuttiin.

Muutos ei aiheuttanut lisäkuluja, sanoo kiinteistöjohtaja Kimmo Moilanen JYY:n liiketoimintakokonaisuus Soihdusta.

D- ja E-taloissa on nyt laitteisto, josta mahdollinen hälytys lähtee pelastuslaitoksen sijaan huollon päivystykseen. Asukkailla on myös kerroskohtainen nappi, josta hälytyksen voi vaimentaa muutamiksi minuuteiksi kerrallaan turhan hälytyksen sattuessa. Taloista ei enää tule pelastuslaitoksen käyntimaksuja.

 

KUTEN AIEMMIN, myös vuonna 2023 suurin syy erheellisiin hälytyksiin on ruoanlaitto. A-C-talojen uusittu ilmanvaihto auttaa Moilasen mukaan jonkin verran, mutta ilmaisimet ovat herkkiä.

”Osittain taustalla lienee myös sitä, että asukkaat eivät aina käytä liesituulettimia ruokaa tehdessä.”

Moilasen mukaan joitakin yksittäisiä tapauksia on tulkittu sen verran piittaamattomiksi, että turhasta hälytyksestä on laskutettu asukasta esimerkiksi silloin, jos ruoka on jätetty valvomatta uuniin palamaan.

A-C-talojen paloilmaisinlaitteisto aiotaan muuttaa vuonna 2024 vastaaviksi kuin D-E-taloissa, eli asuntoloista asuinrakennuksiksi, jolloin paloilmaisimien hätäkeskusyhteys katkaistaan. Muutos kustantaa noin 15 000 euroa. Moilanen arvioi, että summa säästetään arviolta noin vuodessa, kun turhat hälytykset loppuvat. ▬