Kortepohjan lisääntyneet palohälytykset puhuttavat asukkaita. Pelastuslaitoksen autot kurvaavat ylioppilaskylään jopa viikoittain. Hälytysten lähteenä ovat vuosina 1968-1972 rakennetut tornitalot, eli talot A:sta E:hen. Ne on rakennusvaiheessa määritelty asuntoloiksi, joten niissä on automaattinen paloilmoitinjärjestelmä, josta hälytys lähtee hätäkeskukseen.

Palomestari Pentti Partanen Keski-Suomen pelastuslaitokselta kertoo tornitalojen vanhahtavan tekniikan vaikuttavan hälytysten todennäköisyyteen. Hänen mukaansa kannattaisi miettiä, ovatko savuilmaisimet liian lähellä ruoanvalmistuspaikkaa.

”Kun lieden yllä ei ole mitään imuria, tahtoo se käry levitä huoneistoon ja savuilmaisin reagoi siihen. Vanhemmista kohteista tulee näitä hälytyksiä, kunnes tekniikkaa vaihdetaan uudempaan”, hän sanoo.

Kiinteistöpäällikkö Kimmo Moilanen JYY-Palvelut Oy:stä vahvistaa erheellisten hälytysten lisääntyneen, vaikka hälytyksiä on aina ollut jonkin verran.

”Aiemmin taso on ollut noin viisitoista kertaa vuodessa, mutta viimeisen kahdentoista kuukauden aikana hälytyksiä on ollut kolmekymmentäkuusi”, hän kertoo.

Määrä on siis noin kaksinkertaistunut. Tarkkaa syytä siihen ei ole löytynyt, mutta hälytysten aiheuttajana on lähes aina ruoanlaitto.

”Vain neljässä tapauksessa vuoden sisällä on ollut kyse jostakin muusta kuin ruoanvalmistuksesta”, Moilanen sanoo. Kyseessä on voinut olla esimerkiksi vikatilanne.

Hälytysten lisääntyminen on niihin tottumisen lisäksi kallista. Erheellisen palohälytyksen kustannus on 635 euroa kappaleelta. Viimeksi kuluneen kahdentoista kuukauden osalta potti on jo yli 20 000 euroa, mikä on merkittävä lisäys kylän ylläpitokuluihin.

Paloasemalla hälytyksiin suhtaudutaan aina vakavasti, ja paikalle lähdetään yhdellä tai useammalla yksiköllä. Palomestari Partanen kertoo, että maksuttomia erheellisiä hälytyksiä sallitaan kahdentoista kuukauden sisällä kaksi. Ensimmäisellä kerralla kehotetaan olemaan jatkossa varovaisempia, toisella kerralla annetaan kirjallinen korjauskehotus ja kolmekymmentä vuorokautta aikaa asian korjaamiseen. Kolmannesta kerrasta alkaen käyntejä aletaan laskuttaa.

Käryä voi aiheuttaa ruoan valvomatta jättäminen tai likaisen lieden tai uunin käyttö. Riskiä lisää liesituulettimen puuttuminen. Ongelma painottuukin tällä hetkellä D- ja E-taloihin, joissa peruskorjausta odotetaan. Vastikään peruskorjatuista A- ja B-taloista löytyy liesituulettimet, ja näistä taloista hälytykset ovat vähentyneet.

Ratkaisuksi suunnitellaan paloilmoitinjärjestelmän vaihtoa asuntolamallista tavallisten kerrostalojen palovaroitinjärjestelmäksi. Vaihtoa ei voi kuitenkaan tehdä omavaltaisesti, vaan siihen on saatava lupa kaupungin rakennusvalvonnasta. Toimenpiteiden kustannukset täytyy myös selvittää.

“Palotarkastaja kävi katselmuksella B-talon korjauksen yhteydessä ja aiheesta puhuttiin jo silloin. Asiaa käydään nyt läpi, jotta talot saadaan lupamielessä tavallisiksi kerrostaloiksi ja nykyisestä järjestelmästä voitaisiin luopua”, kiinteistöpäällikkö Moilanen sanoo.

 

 

Näin toimit hälytyksen sattuessa

– Poistu talosta. Käytä portaita, älä hissiä.

– Jos käytävässä on savua tai liekkejä, pysy asunnossa. Pidä ovi suljettuna ja odota palokuntaa, tarvittaessa soita 112.

– Jos aiheutit väärän hälytyksen, aloita asunnon tuuletus ja selitä tilanne paikalle tulleelle pelastushenkilöstölle. Älä yritä irrottaa paloilmaisinta.

– Jos asunnossasi palaa, poistu talosta lähintä turvallista reittiä. Sulje ovet ja ikkunat sekä varoita muita. Soita 112.

 

Näin vältät turhan hälytyksen

– Puhdista uuni ja liesi rasvasta ja roiskeista.

– Valvo ruoanvalmistusta, pysyttele hereillä.

– Älä tuuleta käytävään.

– Jos sinulla on liesituuletin, käytä sitä.