MIELESTÄ OPISKELIJAVAIHDOSTA annetaan usein liian ruusuinen kuva.

Vaihtoinfoissa kokemuksistaan kertovat ne, joille vaihto oli yksi elämän kohokohdista. Markkinoinnissa käytetään kuvia suuressa porukassa hymyilevistä ja nauravista ihmisistä.

Olen jopa kuullut puhuttavan ”elämän parhaista kuukausista”. Esimerkiksi Opiskeleulkomailla-sivuston mukaan vaihdossa ”saa uusia ystäviä, kehittää kielitaitoaan ja kokee unohtumattomia hetkiä uudessa maassa”.

Tämä lataa vaihtoon suuret odotukset, jotka eivät toteudu kaikilla. Joskus vaihdosta kuulee kauhutarinoita esimerkiksi pitkästä yksinäisyydestä.

 

MUTTA KUTEN moni muu asia elämässä, opiskelijavaihto ei ole mustavalkoista. Huippukokemusten ja kamaluuksien väliin jää suuri harmaa alue, josta puhutaan vähemmän.

Vietin itse viime kevään Tanskassa vaihdossa ja kuulun tähän harmaaseen massaan: vaihtokokemukseni ei ollut erityisen huikea, muttei jäätävää paskaakaan.

Jos kokemustani peilaa aiemmin mainitun vaihto-opiskelua markkinoivan sivuston kuvaukseen – uudet ystävät, kielitaito, unohtumattomat hetket – kuvaus sekä pitää että ei pidä paikkaansa.

En ehkä solahtanut laajempiin piireihin, mutta sain muutamia kavereita, joiden kanssa viettää aikaa. Yhdestäkään ei tullut sydänystävää, mutta en ollut yksin. Kielitaitoni kehittyi, mutta ei hirveän paljoa.

Unohtumattomia hetkiä tuli ehdottomasti koettua, mutta suurin osa vaihtoajasta oli silti tavallista rutiinia. Opintojen raskaus myös peitti näitä hetkiä osittain alleen, ja olin lähellä loppuun palamista. Toisaalta opinnot kestivät vain puoli vuotta, jonka jälkeen vietin kesälomaa.

Kokonaisarvosana vaihtokokemukselleni on 3/5.

 

ARVELEN, ETTÄ vaihdolle ladatut odotukset osaltaan vaikuttavat siihen, miksi vaihto saatetaan kokea myös kamalana. Jos odotukset romahtavat, ne on helppo romauttaa maahan asti ikään kuin vahingossa.

Ymmärrän tietysti miksi yliopisto markkinoi opiskelijavaihtoa äärimmäisen positiivisesti. Yliopisto varmasti haluaa, että moni opiskelija lähtee vaihtoon.

Vaihtoinfoissa kokemuksistaan kertovat luonnollisesti ne, joille opiskelijavaihto oli yksin elämän kohokohdista.

Mielestäni infoissa voisi kuitenkin olla järkevää kuulla myös niitä, joilla on neutraalimpi kokemus. Näin odotukset eivät ehkä olisi niin korkealla, joka vähentäisi pettymysten määrää.

Joskus vaihtokokemus on hyvän tai huonon sijaan vain ”meh, ihan okei” – eikä siinä ole mitään väärää. ▬

 

Kirjoittaja on journalistiikan opiskelija Jyväskylän yliopistossa.