VIILTOJÄLKI oli repaleinen ja pitkä. Se oli tehty sateenkaarilippuun.

Vaaleansini-vaaleanpuna-valkoraidallisessa translipussa puolestaan oli suuri reikä, sekin tehty viiltämällä.

Kolmannesta lipusta, sateenkaariraitaisesta, oli puolestaan revitty kiinnitysrenkaat irti. Muutoin lippu oli ehjä, tosin likainen.

Jyväskylän yliopiston ylioppilaskunta JYYn Pride-liput oli tungettu bussipysäkin viereiseen metalliseen roska-astiaan Keskussairaalantiellä. Sieltä ne löysi opiskelija Janina Vuoti.

 

JYVÄSKYLÄSSÄ vietettiin Pride-viikkoa 5.–11. syyskuuta.

Pride on sukupuoli- ja seksuaalivähemmistöjen ihmisoikeus- ja kulttuuritapahtuma. Viikon aikana eri puolilla kaupunkia järjestettiin keskustelutilaisuuksia, kulttuuritapahtumia, tapaamisia.

Lauantaina järjestettyyn Pride-kulkueeseen osallistui arvion mukaan yli tuhat ihmistä. Sen jälkeen oli puistojuhla.

Pride-tapahtuman kunniaksi Jyväskylän yliopiston päärakennuksen ja Liikunta-rakennuksen edustoilla liehuivat liput. Ne nostettiin tankoihin maanantaina.

Torstaina ja perjantain välisenä yönä yliopiston päärakennuksen edessä olleet liput kuitenkin oli laskettu alas ja revitty. Yliopisto teki tapahtuneesta rikosilmoituksen.

”Yhdenvertaisuus ja tasa-arvo ovat yliopistolle keskeisiä arvoja ja siksi osallistumme Pride-viikon tapahtumiin”, rehtori Keijo Hämäläinen kertoi yliopiston tiedotteessa.

”Yliopistoyhteisössämme jokaisella on paikka ja tila olla ja ilmaista itseään sellaisina kuin he ovat ja liputamme jatkossakin näiden arvojen puolesta.”

Seuraavan vuorokauden aikana, perjantain ja lauantain välisenä yönä, puolestaan Seminaarinmäellä sijaitsevan Liikunta-rakennuksen edessä liehuneet JYYn kolme lippua olivat kadonneet.

Asia huomattiin lauantaiaamuna.

 

 

JANINA VUOTI oli palaamassa kotiin lauantaina Priden puistojuhlasta.

Hän vei roskia bussipysäkin roska-astiin, kun huomasi sieltä pilkottavan sateenkaarilipun reunan. Astiassa oli JYYn kolme lippua, ja yhdestä lipputangosta leikattu naru.

Vuoti toimitti liput seuraavan viikon tiistaina JYYlle.

Ylioppilaskunta tuomitsee kaikki Pride-lippuihin kohdistuneet ilkivallan teot, sanoo JYYn hallituksen puheenjohtaja Aija Hokkanen.

”Yhdenvertaisuus ja tasa-arvo ovat opiskelijaliikkeen ja JYYn toiminnan ytimessä. Jatkamme työtä tasa-arvoisemman ja yhdenvertaisemman yliopistoyhteisön ja yhteiskunnan eteen, jossa jokainen saa olla oma itsensä.”

Yhden lipuista voinee korjata. Kaksi muuta ovat liian riekaleina.

JYY tekee ilkivallasta rikosilmoituksen.