PERTUMMAA O pien kunta Etelä-Savossa iha Päijät-Hämeen kaenalossa. Rajavyöhykkeillä on aena ongelmasa, ja Pertummaa onkin varastanu naapureiltaan alkoholit, murteet ja olympiakultamitalistin.

Lyyään pöytään het’ hyviä puolia: ylivoimasesti parasta Pertummaassa o sahti. Sahti o perinteinen Hämeessä keetelty vahva mallasjuoma, joka maistaapi hieman niinkö laadukas vehnäkalia: pikkuse makkee, banaaninen.

Pertummaalla on eloisa sahtiskene, vaikka sahti selekeesti on enemmä hämäläesten juttu. Pertummaalla ollaa siis varastettu naapurilta hyvä idea ja viety itelle – aeka rock’n’roll, eekö?

Jatkettaan niistä rajaseetujen ongelmista sitte. Pertunmaalla yhistyy savolaenen työinto ja hämäläenen työrippeys. Ne kekkä ei heimokliseitä tiiä, niin alleviivataan, että yhistelmänä pertunmaalainen työkunto o mahottoman paska.

Tiiä sitte, onko sahti siihe syypää vai keeno selvitä.

 

KAHEN maakunnan kiihkee liitto kuuluu pertunmaalaiste puheessa. Meillä ei nimittäin oo ees kunnon ommoo murretta, ku ei olla kunnolla Savvoo eekä kunnolla Hämettä.

Lopputulemana ulukopuolinen voip kuulla, mistä pertummaalaise juuret o: jos se höpäjää pääosi savoo, juuret on Savossa. Jos se on hilijaa, suku on Hämeestä.

Murreasjantuntijat voi olla kanssani eri mieltä, mutta minä tiijän paremmin.

 

TIIJÄN myös, että Pertunmaalla o ylyväs urheiluhistoria.

Kunnassa o viijen kilometri hiihtolatu, joka o nimetty Äiteen lenkiksi. Se nimi tulleepi hiihtäjä Siiri ”Äitee” Rantasesta, joka ol’ vuode 1956 Cortinan olympialaesissa naiste viestijoukkueen ankkuri. Se ol’ kultajoukkue.

Rantanen tosin edusti parraat vuotesa Lahe Hiihtoseuraa ja Pertummaan Ponnistajia vasta urasa viimesinä vuosina. Eli niinku sahti, myös Äitee varastettii meille hämäläisiltä.

Pertummaalla kasvaap vahva urheilutulevaisuus. Mieste edustusjoukkueesee jalakapallossa pääsee, ku pystyy potkasemmaa pallon maalin ylärima yli. Kaik’ ei siihen pysty. Edustusjoukkuetta jääkiekossa ei oo saatu kasaan, ko se kiekko on vielä vaekeempi saaha yläriman yli.

 

PERTUMMAALLA on paljon vihreetä, koska keskustalla on kunnassa vahavat juuret. Enite valtakunnan lehissä näkyvä pertummaalainen on varppina maa- ja mehtätalousministeri Jari Leppä (kesk). Lepästä tunnetaan ylypeyttä, koska naapurikunnilla ee ministereitä oo! Leppä tiijetään innokkaana oma kylänsä kesäteatterin näyttelijänä.

Kesäteatterriin pääsee muute ajammaan aeka hyväkuntosia teitä, tuumaan. Tämä enempää en sitte tohikaan politiikasta kirjottaa, koska Pertummaalla tiijetään, missä vanhempani asuvat.

 

Ilkka Numminen