NOO, niihään se sitte ol, ett mie vietin isänpäiväm viikonlopun tuol kotokunnas Hämeenlinnassa. Suavuin Hämeenlinnaan perejantai-ilitapäivänä, vaikka olj niin pimiätä, ett kello ois yhtä hyvvin vuanu olla yksitoista.

Pyäräilin suaraan junnasta Visamäkeen eli lähiöön, jossa asuin koko minum lapsuutein, vähintäh kahhen kilometrim pääss kaikkialt, mikä o itse asiass sama juttu mun asuinpaikas tääll Jyväskyläss. Reittini vei miut ohi Verkatehtaan, joss tälviisiin näytetähän filimejä ja annetahan korronapistoksia.

Mie menj myäs ohi yhe kauppakeskuksen, jonka vuaks toine kauppakeskus seisoo ny autiona keskustass, paitsi niinä päivinä ku siel o joitai taideinstallaatioita, niinku autioi rautatei.

Ulkona olj pimiän lisäks viileä ja puist ol lehhet tippuneet. Maa o harmata sekä vesi mustaa.

 

PIÄSTYÄNI Visamäkeen kyselin äidiltänj ja iskältänj tapahtumii. Isänj o viim aikoina ollu remppahommissa naapurin kaa. Äitinj o kotitalouden opettaja Hämeenlinnan Yhteiskoulussa, eiku siis viereisessä Tuomelan koulussa. Oikea koulurakennus o ollut pahan homevaurioiden vuoks tyhjänä seissy, valamiina purettavaksi.

Paits ett HYK:n lähel asuvat vaalittivat ja vaalittivat kunnavalatuustolle vuosi toissens perrää, eik kukaan saanu sitä puretuks. Vast tään vuaden alussa viimeinenkin valitus kaatuj (elj ei männy läpi) ja piästään tulevina vuosina vihdoin eroon siitä.

HYK:n oppilahat o joutuneet jo vuosia opiskellemaa viereisis parakeiss, parakeiss jotka o piässy rapistumahan iha kunnolla.

Ite opiskelij koko yhdeksännen luokan niis parakeiss. Ej ees ensimmäinne homekoulu, joss oon opiskellu.

 

EIKÄ SE ees o ainoa ikuine rakennuskiista. Keskustan Hämeentorin (siel, mis kommareit teljettiin sek teloitettiin yli vuosisata sitte iha piäneks historiantunniks) alapualel ol yritetty saada kaivulupia toriparkkii varte jo vuasia.

Sii miks ihimesä?

Kuntaverorahoj ny mennä haaskammaan vua siks, ett joki rakennusyhtiö sais hyndeä, iha kuin jostai sielt kuusest tulis turistej autokyydeil Sibeliuksen syntymäkotia katsomahan.

Puhumattaka siit, kui palajo metelii sek mekkalaa siit koituis vuasiks asukkaill siädettäväks. Eiks siel Turussaki o sitä toriparkkirakennusta? Mitä jos se vaa pidettäis siel?

Noo, mie o pahoillai siit, ett tää o enimmäkse koostunnu miu ränteistäin (sii valituksist) rakast kotikaupunkiain ja sen rakennuspolitikkaa kohotaan.

On siel Hämeenlinnass jotai sen arvoista, kute kirjasto, uimahalli sek oikee linna. Ja hei, Hämeenlinna o hilijainenh. Jos Jyväskyläst tulloo liia meluisa, nii sinne voi sitte mennä.