Tanssisali Lutakko on jyväskyläläinen rock-klubi, joka on monissa yhteyksissä nostettu yhdeksi Suomen parhaista keikkapaikoista. Lutakon toimintaa pyörittää Jyväskylän elävän musiikin yhdistys (Jelmu), joka pyörittää keikkoja pitkälti vapaaehtoisvoimin.

Viime vuonna oli Jelmun 30-vuotisjuhlavuosi, jonka Jyväskylän kaupunki huomioi palkitsemalla Jelmun alkaneen vuoden tammikuussa Jyväskylä-mitalilla. Kaupunginvaltuuston mukaan Jyväskylä-mitali on ”tunnustus erityisen merkittävistä ansioista Jyväskylän hyväksi”.

Tunnustus on merkittävä ottaen huomioon, että vielä vuosituhannen alussa kaupunki halusi purkaa Lutakon ja perääntyi aikeistaan vasta kansalaisten noustessa barrikadeille.

”Sellaista tilannetta ei tule, että Jelmu lopettaisi toimintansa.”

Päällimmäisenä viime vuodesta on kaikkien mielessä kuitenkin koronapandemia, josta seuranneet rajoitukset ovat iskeneet erityisesti elävään musiikkiin.

”Alkaahan tämä tilanne jo vähän kyllästyttämään”, naurahtaa Jelmun promoottori Raine Pulkkinen.

”Eniten harmittaa turhan työn tekeminen. Keikkojen buukkaaminen ja myöhemmin niiden siirtäminen tai peruminen. Monista sovituista keikoista saattaa arvata jo ennakolta, että ne eivät tule toteutumaan, mutta niitä ei voi kuitenkaan perua ennen kuin aluehallintovirasto on tehnyt viralliset linjauksensa.”

Hän toivoisikin päättäjiltä pidempiaikaista ennakoitavuutta rajoitustoimenpiteiden suhteen, mutta sanoo ymmärtävänsä että tilanne on haastava. Positiivisena asiana koronavuodesta Pulkkinen nostaa Lutakon Lippa -tapahtuman viime elokuulta, jossa Tanssisali Lutakon vieressä esiintyi ulkotiloissa useana päivänä bändejä.

”Lutakon Lippaa me tulemme varmasti jatkamaan tulevina kesinä myös koronan jälkeen.”

 

Tilanne on ollut haastava taloudellisesti. Kaikkiin palkallisiin työntekijöihin on kohdistunut lomautuksia. Toisinaan on voinut olla myös haasteita saada riittävästi vapaaehtoisia töihin.

Vaikeasta vuodesta huolimatta Pulkkinen korostaa, että tilanteeseen nähden Jelmulla on asiat suhteellisen hyvin. Ei esimerkiksi ole vaarana, että Jelmulta lähtisi tilat alta, koska se omistaa merkittävän osuuden siitä kiinteistöyhtiöstä, jonka tiloissa se pyörittää toimintaansa.

”Sellaista tilannetta ei tule, että Jelmu lopettaisi toimintansa. Vaikka tilanne pitkittyisi, niin me pystytään vaikka pari kolme vuotta pyörittämään toimintaa niillä rajoituksilla, jotka oli viime syksynä.”

”Toivottavasti ensi syksynä pääsisi kuitenkin jo järjestämään keikkoja normaalisti. Olisihan se mahtava fiilis päästä loppuunmyydylle keikalle.”