Kuokkalassa vuodesta 2016 järjestetyt hiphop-illat tekevät syyskuussa paluun kymmenen kuukauden tauon jälkeen. Aiemmin Myöhä Hiphop nightina tunnettu tapahtuma kulkee nykyään nimellä 452 Hiphop night Kuokkalan alueen postinumeron mukaan.

Tapahtuma-areenana toiminut ravintola Myöhä teki vuodenvaihteessa konkurssin, ja iltojen järjestämisestä vastanneet jyväskyläläisräppärit Jona ja Bege kertovat hieman väsähtäneensäkin tapahtumien järjestämiseen. Nyt kaksikko on tarttunut toimeen uudella innolla, ja heiltä nähdään tulevassa tapahtumassa perjantaina 4.9. myös yhteiskeikka.

452 Hiphop night järjestetään perinteikkäästi edesmenneen Myöhän tilossa, joissa toimii nykyään ravintola Ihana. Jatkoakin on suunniteltu, mutta se on vielä epäselvää vallitsevan koronatilanteen takia.

”Vastaavia tapahtumia ei oikein ole ollut Jyväskylässä, joten ei muuta kun uudestaan vaan. Molemmilta on tullut paljon uutta matskua, ja sekin palvelee tätä tosi hyvin”, Bege kertoo.

”Ajattelin että ei helvetti, täähän on siistiä. En osaa tätä vielä, mutta kohta osaan!”

Aikaisemmissa Hiphop nighteissa freestyleräppi on ollut isossa roolissa. Freestylessä riimit improvisoidaan eli niitä keksitään sitä mukaa, kun niitä räpätään. Jonan räppijuuret ovat nimenomaan freestylessä. Riimien varsinaisen kirjoittamisen hän aloitti vasta myöhemmin yläkoulun musiikinopettajan kehotuksesta.

Jona on ehtinyt räpätä 11 vuoden ajan, Bege peräti 15 vuotta. Kaksikkoa yhdistää vahva sisäinen palo räppäämiseen.

”Aloittaminen on helppoa, mutta into lopahtaa nopeasti, jos oikeanlaista motivaatiota ei löydy”, Bege tietää. Hän heitti ensimmäiset riiminsä 12-vuotiaana.

”Aloin vaan miettiä päässäni riimejä ja ajattelin, että voinhan mä sanoa nämä ääneenkin. Ajattelin että ei helvetti, täähän on siistiä. En osaa tätä vielä, mutta kohta osaan! Se oli tosi koukuttava hetki.”

”Ajattelin, että katotaan, saatana!”

Jona kohtasi räppiuransa alkutaipaleella vähättelyä, joka oli kuitenkin bensaa nuoressa sydämessä kyteneen räppi-innostuksen liekkeihin:

”Kun räppäsin ekoja kertoja frendien edessä, ne sanoi että lopeta toi, ei susta tule koskaan mitään. Ajattelin, että katotaan, saatana! Sitten ne tuli joku kerta kattomaan meidän keikkaa ja ihmetteli, että tästä tulikin jotain. Olin silleen että jes, just näille pitikin päästä näyttämään!”

 

Kummaltakin räppäriltä tullaan kuulemaan keikalla vielä julkaisematonta materiaalia. Area52-kokoonpanostakin tutun Begen sekä tuottaja-mc Rehtiveen yhteistyönä syntynyt EP on haastatteluhetkellä miksausta ja masterointia vaille valmis. Jona julkaisee pian ensimmäisen sooloalbuminsa, jota on työstetty viimeisen vuoden ajan.

Samana iltana lavalla nähdään sylkemässä niin ikään jyväskyläläiset ODT ja Tike Myson. Levyjä pyörittää dj HZA. Tapahtumassa on myös open mic -osuus, jonka aikana kenellä tahansa on mahdollisuus nousta lavalle näyttämään taitojaan.

Aloitteleville tekijöille kaksikko antaa tärkeän neuvon:
”Uskokaa itteenne. Jos ette usko niin ei kukaan muukaan usko.”