Moni tiistaiaamuna luennolle suunnannut opiskelija hieroi unisia silmiään, kun keskellä Seminaarinmäen Kampuksen kenttää seisoi 300-kiloinen valkoinen lehmä. Kyse oli Maa- ja metsätaloustuottajain Keskusliitto MTK:n “Mikä on lehmä” -tempauksesta, joka järjestettiin samaan aikaan myös Helsingin yliopistolla.

Lokakuussa Helsingin yliopiston ylioppilaskunnan omistama opiskelijaravintola UniCafe ilmoitti lopettavansa naudanlihan tarjoilun. Naudanliha poistuu UniCafe-ravintoloiden ruokalistalta ensi vuoden helmikuussa. Jyväskylän opiskelijaravintoloissa aiotaan jatkossakin tarjoilla naudanlihaa.

”Tämä ilmastokeskustelu on erityisesti Suomessa lähtenyt ihan laukalle. Halusimme tulla tänne viljelijöinä eläimen kanssa puhumaan ja kertomaan oikeita faktoja suomalaisesta kotieläintuotannosta”, MTK:n Keski-Suomen johtokunnan jäsen Tomi Ahonen kertoo.

”Naudasta on tehty valtava ilmastopahis.”

Kampuksen kentälle oli saapunut MTK:n edustajia, maidontuottajia sekä tempauksen vetonaulaksi lievestuoreelainen 10-vuotias lapinlehmä Ennuste. Tempausta saapui ihmettelemään kourallinen ylioppilaskunnan työntekijöitä, muutama median edustaja sekä puolentusinaa mieltään osoittavaa. Oikeutta eläimille -järjestön aktivistien plakaateissa luki esimerkiksi: ”Eläin ei ole näyttelyesine”, ”Syö lounaaksi nyhtistä, älä näitä kavereita” sekä ”Maito on vasikan juoma”.

”Naudasta on tehty valtava ilmastopahis. Nauta tuottaa hiilidioksiidia ja metaania, mutta meidän synniksi lasketaan vain naudan tuottamat päästöt, mutta koskaan ei hyväksilueta sitä hiilensidontaa mitä tiloilla suoritetaan”, Ahonen harmittelee.

”Me emme ole täällä missään nimessä sanomassa mitä ihmisten pitäisi syödä. Kaikki ruokavaliot ovat sallittuja, ja ihmisellä pitää oikeus valita”, Ahonen sanoo sovittelevaan sävyyn.

”Koen lehmät minun ystävinä, en ruokana.”

Ennuste oli tiistaina kampuksen kentällä klo 10-12 välisen ajan.

Kampuksen kentälle muun muassa kotieläintuottajia edustavan MTK:n tuoma lehmä näyttäytyi paikalla protestoivalle taidehistorian ja -kasvatuksen opiskelija Johanna Harjunpäälle epäloogiselta. Kyseinen sympaattinen ja ihmisläheinen yksilö ei edustanut tavanomaista suomalaista tuotantoeläintä. Uhanalaista suomalaisen naudan alkuperäisrotu pohjoissuomenkarjaa edustanut Ennuste elää lievestuoreelaisella tilalla lemmikkinä eikä ole lehmän omistavan Satu Jalkasen mukaan tuottanut maitoa useampaan vuoteen.

”Koen lehmät minun ystävinä, en ruokana. Tämä MTK:n tempaus näyttäytyy minulle epäloogisena. Tänne tuotu eläin ei ole tuotantoeläin, joka tuottaisi merkittävästi edes maitoa. Tämä todentaa vain sitä etten halua syödä tätä eläintä, enkä juoda sitä kasvunestettä, mikä ei ole tarkoitettu meille ihmisille”, Harjunpää sanoo päättäväisesti.

 

Juttua oikaistu 5.11.2019 klo 14.56 : Alkuperäisessä tekstissä sanottiin paikalla olleen ”puolentusinaa mieltään osoittavaa opiskelijaa”. Protestoijat edustivat Oikeutta eläimille -järjestöä, eivätkä kaikki mieltään osoittaneista olleet opiskelijoita.