Ei hakutuloksia.

Teksti Laura Kangas Kuvat Felix Fiilin

Tuottaako tämä kirjastoremontti iloa? Yliopiston kirjastolla on edessä parin vuoden evakko ja ankarat päätökset siitä, mitkä kirjat jäävät ja mitkä pistetään kellariin

Kehittämispäällikkö Risto Heikkinen vastaa kirjaston remontista ja huolehtii siitä, että kaikki saadaan muutettua ajallaan.

Yliopiston pääkirjasto on enää pari kuukautta auki, kunnes ovet sulkeutuvat peruskorjauksen ajaksi. Muuton aikana tuuletetaan kirjojen sivuja ja kirjaston palveluja.

”Kirjaston konmaritusta”, kuvailee Avoimen tiedon keskuksen kehittämispäällikkö Risto Heikkinen yliopiston kirjaston remonttia.

Jyväskylän yliopiston pääkirjaston eli B-rakennuksen peruskorjaus alkaa ensi kesäkuussa, mutta muuttourakkaa on suunniteltu jo vuosia. Aineistoja on ryhdytty muuttamaan pois rakennuksesta jo viime vuoden puolella. 17. huhtikuuta tapahtuu kirjaston sulku eli ”Bexit”, kuten muuttoa kutsutaan kirjaston työntekijöiden kesken.

Muutettavaa löytyy, sillä kirjastolla on kirjoja ja lehtiä yli 20 hyllykilometrin verran. Niiden lisäksi siellä on valtavasti muuta tavaraa: tietokoneita, taideteoksia, aikakapseli ja valtavia kasveja. Kaikelle sille on löydettävä paikka remontin ajaksi.

Väistön aikana pääkirjastona toimii Mattilanniemen A-rakennuksen kirjasto, jonne siirtyvät muun muassa kurssikirjat. Kakkos- ja kolmoskerroksen kirjakokoelmat muuttavat Ylistönrinteen kirjastoon. Myös C-rakennuksen Aalto-lukusalissa on jo kirjoja kirjastosta. Mattilanniemen ja Ylistön kampuskirjastojen aukiolot laajenevat vastaamaan pääkirjaston aukioloaikoja, ja yliopistoravintolat valmistautuvat vastaanottamaan Librin asiakaskuntaa.

Remonttia ennen on Heikkisen mukaan ollut hyvä käydä läpi, mitä kannattaa säilyttää ja mitä ei.

Vaikka remontti alkaa kesäkuussa, muutto näkyy kirjastolla jo nyt. Kurssikirjat ja kakkos- ja kolmoskerrosten muut kirjat muutetaan huhtikuun alussa. Asiakaspalvelupiste on pääkirjastolla viimeistä päivää auki 5. huhtikuuta. Kirjastopalvelut pyörivät väistötiloissa 8. huhtikuuta alkaen.

”Muutossa saattaa olla pieniä käyttökatkoja, mutta pyrimme pitämään ne mahdollisimman lyhyinä. Mutta silloin, kun kirja on muuttolaatikossa, se ei tietenkään ole käytettävissä. Kaikki muut palvelut ovat remontin aikana käytössä, paitsi tutkijanhuoneet”, kertoo Heikkinen.

Remontin aikana eletään entistä ahtaammin, sillä iso osa tiloista on poissa. Heikkisen mukaan tilanpuutetta helpotetaan muun muassa niin, että opiskelu onnistuisi myös väistötilojen läheisissä opetustiloissa silloin, kun niissä ei ole opetusta.

Konmaritus kuitenkin helpottaa tilanpuutetta. Remonttia ennen on Heikkisen mukaan ollut hyvä käydä läpi, mitä kannattaa säilyttää ja mitä ei. Fyysisille kirjoille on muutenkin koko ajan vähemmän tarvetta, kun iso osa aineistosta löytyy digitaalisena. Sellaiset kirjat, joita ei ole lainattu pitkään aikaan, poistetaan tai siirretään Kuopion varastokirjastoon.

”Aineistoa voi jatkossakin tilata kirjastolle muista kirjastoista. Varastokirjastosta sen saa yleensä päivän viiveellä.”

Jatkossa itse kirjat jäävät entistä pienempään rooliin, kun ne sijoitetaan kokonaan yhteen kerrokseen.

Kirjaston remontti valmistuu aikataulun mukaan elokuussa 2021. Silloin opiskelijoille avautuu monella tapaa hyvin erilainen kirjasto kuin nykyinen, vaikka suojellussa rakennuksessa ulkoasu ja värimaailma säilyvätkin ennallaan. Jatkossa itse kirjat jäävät entistä pienempään rooliin, kun ne sijoitetaan kokonaan yhteen kerrokseen.

Opiskelijoiden isoimpia toiveita ovat olleet muun muassa ryhmätyötilat, ainejärjestötila sekä opiskelutila, jonne pääsee myös aukioloaikojen ulkopuolella. Nämä kaikki löytyvät remonttisuunnitelmista. Lisäksi kirjastolla muun muassa parannetaan ilmanvaihtoa ja ilmastointia. E-tenttitila, kahvila ja lounasravintola ovat myös uudessa kirjastossa.

Ihan ensimmäiseksi pitää kuitenkin ratkaista kaikki muuton pienet käytännön pulmat. Kuten rakentaa pesäpönttöjä kirjaston viereisissä puissa majaileville liito-oraville.

  1. Risto Heikkinen

    Kiitokset Jylkkärille jutusta. On mukava, että tästä yhteisestä hankkeesta viestitään. Kiinnostuneiden kannattaa seurata myös Avoimen tiedon keskuksen omaa peruskorjaus-sivustoa: https://osc.jyu.fi/fi/kirjastorakennuksen-peruskorjaus. Verkkojutun otsikon loppupuolen sanomaa haluaisin korjata hieman. Itse asiassa peruskorjauksessa asiakastiloihin tulevat painetut kokoelmat sijoittuvat juuri kellarikerroksiin, osaksi niihn rakennettavia lukusaleja. Muu aineisto löytyy jatkossa verkosta yliopiston käyttöön lisensioituna tai on saatavissa avoimesti käytettävinä Open Access -julkaisuina. Kirjoja ja lehtiä voi tilata käyttöön Kokoelmakeskuksesta Kanavuoresta, jossa vapaakappalekokoelma sijaitsee, tai Kuopion Varastokirjastosta tai muista maailman kirjastoista.

    Ilmoita asiattomasta kommentista

Kommentointi suljettu.