Yliopiston kemian laitoksella oli tiistai-iltana vaaratilanne, jossa havaittiin hengitykselle vaarallista klooriyhdistettä päässeen vuotamaan kemikaalivaraston hyllylle. Viallisesta kemikaaliastiasta vuotanut syanuurikloridi aiheutti hengitystieoireita kahdelle tutkijalle.

Toinen tutkijoista oli altistunut aineelle pari viikkoa aiemmin ja hänelle ei ollut enää oireita. Myöhemmin altistunut tutkija meni työterveyteen tutkittavaksi.

Syanuurikloridi on klooriyhdiste, jota käytetään esimerkiksi kasvinsuojeluaineiden sekä lääkkeiden valmistuksessa. Vuotaneen aineen määrä oli sen verran pieni, että hengenvaaraa ei ollut.

Jyväskylän yliopiston turvallisuuspäällikön Olli-Pekka Laakson mukaan laitoksen henkilökunta teki välittömät toimenpiteet aineen hävittämiseksi. Pelastuslaitos kävi myöhemmin varmistamassa, että tilat oltiin tuuletettu oikein.

”Vuoto rajautui pienen kylmävaraston sisääm. Missään vaiheessa ei ollut mitään laajempaa vaaraa”, Laakso kertoo. Tiloja on nyt turvallista käyttää.

Turvallisuuspäällikön mukaan tällaiset tilanteet ovat yliopistossa erittäin harvinaisia. Kemikaalionnettomuudessa toimimista on harjoiteltu yhdessä pelastuslaitoksen kanssa viimeksi edellisvuonna.

Kemian laitos selvittää syitä, miksi ainetta pääsi vuotamaan.