Oulun yliopiston ylioppilaskunta (OYY) on lisännyt linjapaperiinsa kirjauksen, jonka mukaan automaatiojäsenyydestä on tulevaisuudessa luovuttava.  OYY:n edustajisto äänesti viimeisimmässä kokouksessaan vapaaehtoisuutta ajavan lisäyksen puolesta. Asiasta uutisoi ensimmäisenä Oulun ylioppilaslehti.

Linjapaperi on asiakirja, joka määrittelee ylioppilaskunnan poliittiset kannat ja ohjaa ylioppilaskunnan toimintaa. OYY:n hallituksen ja työntekijöiden on tästä lähin ajettava automaatiojäsenyydestä luopumista muiden tavoitteiden tapaan.

Yliopistojen perustutkinto-opiskelijat ovat yliopistolain mukaan velvoitettuja kuulumaan ylioppilaskuntaan. Ammattikorkeakoulujen opiskelijoilla ei ole velvollisuutta kuulua opiskelijakuntaan.

Yksittäinen ylioppilaskunta ei voi luopua automaatiojäsenyydestä, vaan tähän tarvitaan yliopistolain muutosta, josta päättää eduskunta.