Mistä oot kotosi? No tosta Tampereen viärestä. No, oikeestaan Tampereelta.

Näin tulee aika usein sanottuu, koska se ny vaa o helpompaa. Ei kukaan tiiä missä on Lempäälä. Sehän on siis 20 kilsaa Tampereelta etelään. Melekein kaikki tietää missä on Ireaparkki mutta kukaan ei tiiä että se on Lempäälässä.

Siitähän Lempäälä tunnetaan – Ideaparkista. Tuo ostoshelvetti, joka tappo Lempäälän keskustan. Senkin Tampere tekee paremmi eli tappaa keskustansa. Kukaan ei uskalla mennä sinne, kun ei tiedä onko tällä kertaa liikenneruuhka ratikan, kansiareenan vai rantatunnelin syytä.

Mistä muusta meidät tunnetaan? No urheilusta. Meillä on vuonna 1904 perustettu Lempäälän Kisa ja Aikku Saarinen. Mitä Tampereella on? 1896 perustettu Pyrintö. Eli hävittiin sekin.

Me ei osata edes päättää ollaanko lempääläisiä vai lempääläläisiä.

Sisällissodasta on puhuttu Lempäälässä paljon, meidän mailla kun oli isot kahakat kiihkeimpinä aikoina. Mutta siinäki kävi niinkun kaikes muussa: ne soti Lempääläs vaan, ku tarkotus oli päästä Tampereelle. Sinnehän ne kaikki haluaa.

Me ollaan iha kirjaimellisesti tamperelaisten varjossa. Niillä on Näsinneula ja Tornihotelli, meillä vaan Sukarin Topin lupaukset rakentaa Ideaparkin viereen jättihotelli. Niin muuten Topi: Missä on meidän hiihtoputki, uimahalli ja kaikki muu?

Meillä on kuitenkin keskustassa kolme baaria neliökilometrin alueella. Niitten nimet on legendaarisia. Yhden nimi on Paikallinen. Mennäänkö Paikalliseen? Joo, mutta mihin niistä? Eikun Paikalliseen. Jaaaaaa.

Toisen nimi on Välibaari. Aluks sen nimi oli joku ihan muu, mutta kun se oli niiden kahden muun välissä, niin siihen mentiin aina, kun ei jaksettu kävellä perimmäiseen. Sit sen nimi muutettiin virallisesti Välibaariks. Ja silti kaikki menee viihteelle Tampereelle.

 

Yhdessä asiassa ollaan voitettu manselaiset: viety niitten lapset. Kunnan slogan on ”Lempäälä on lähellä”. Ainakin lapsiperheet on sen huomannu, koulut pursuaa lapsia. Ja hometta. Onneks ei olla kuitenkaa Akaassa, jossa on vaan yks koulu ilman homeongelmia.

On meillä kuitenkin jotain ylpeiltävää. Nimittäin Suomen pisin talviolympiaedustaja Marko Anttila (203 cm). Kun tarkemmin aattelee, sekin nousi kuuluisaks Ilveksessä. Me ei osata edes päättää ollaanko lempääläisiä vai lempääläläisiä.

Ps. Yritin kovasti kirijottaa Tampereen murteel, mutta ku oon vaan Lempäälästä, niin en osaa sitäkään kunnolla.

Paska kotiseutu -juttusarjassa eri paikkakunnilta tulevat opiskelijat haukkuvat kotikuntansa omalla murteellaan. Täältä löydät kaikki palstan kirjoitukset.