Kuvittele, että ulkomaille perustettaisiin Suomi-teemainen turistikylä. Joulupukki vastaanottaisi vieraita mökissään, kaupat tuputtaisivat piparkakkua ja tanssiryhmä esittäisi vieraille suomalaista jenkkaa ja kansantansseja.

Tuo paikka on oikeasti olemassa. Kylä on nimeltään Penedo, ja se sijaitsee Brasiliassa parin sadan kilometrin päässä Rio de Janeirosta. Nykyisin Penedo on brasilialaisten suosima lomakohde, mutta ennen turismia siitä piti tulla suomalaisten ihanneyhteiskunta.

Kylän karut oltavat yllättivät monet, ja haave maanpäällisestä paratiisista tyssäsi lukuisiin ongelmiin.

Penedon suomalaishistoria alkaa 1920-luvun lopulta. Tuolloin pastori Toivo Uuskallio koki saaneensa Jumalalta pyhän tehtävän perustaa ihanneyhteisö tropiikin lämpöön. Löydettyään Penedon Uuskallio houkutteli mukaansa toistasataa suomalaista toteuttamaan yhteistä unelmaa.

Penedossa elettiin aluksi tiukkojen sääntöjen mukaan. Kaikkien asukkaiden tuli olla raittiita ja savuttomia, ja kasvissyönti oli yksi yhteisön tärkeimmistä periaatteista. Asukkaat työskentelivät kolhoosissa ilman rahallista korvausta.

Kylän karut oltavat yllättivät monet, ja haave maanpäällisestä paratiisista tyssäsi lukuisiin ongelmiin. Hengellisen utopian kaaduttua Penedon suomalaiset löysivät toisenlaisen pelastuksen – turismin.

Suomalainen eksotiikka ja läheinen kansallispuisto ovat houkuttaneet matkaajia Penedoon ainakin 1940-luvulta lähtien. Nykyään Penedon lukemattomat hotellit majoittajat tuhansia kävijöitä ympäri vuoden.

Eksoottisesta suomalaisuudesta onkin tullut markkinakikka.

Penedosta löytyy enää viitisenkymmentä suomen kielen puhujaa. Silti Penedon suomalaistausta näkyy katukuvassa. Turistipuodeissa myydään piparkakkua, ja vuonna 1998 perustettu Pikku-Suomen turistikortteli ottaa mallia Porvoon ja Rauman puutaloista.

Vuosien saatossa Penedon tarjoama Suomi-kuva on tosin hieman vääristynyt. Nyt Pikku-Suomen rihkamapuodit myyvät Buddha-patsaita, ja joulukoristeissa sekoittuvat useiden maiden perinteet.

Eksoottisesta suomalaisuudesta onkin tullut markkinakikka. Liikkeillä saattaa olla nimiä kuten Café Finlandês, Taika Temppu ja Tonttulakki Suklaat, vaikkei niiden omistajilla olisikaan mitään yhteyttä Suomeen.

Onneksi kylästä löytyy myös penedonsuomalaisten perustama Suomi-museo, jossa voi tutustua aitoihin suomalaisiin perinteisiin. Museon kirjavasta kokoelmasta löytyy esimerkiksi tyhjiä tölkkejä Pirkka-olutta.

arimotravels.com

Sarjassa seurataan Jylkkärin entisen toimittajan matkaa maailman ympäri.