Jyväskylän yliopiston tuoreelle rehtorille Keijo Hämäläiselle valinta yliopiston johtoon on aiheuttanut sekalaisia tuntemuksia.

“Hyvältä tuntuu, koko ajan paremmalta. Kaikilta tahoilta on toivotettu lämpimästi tervetulleeksi Jyväskylään. Tietenkin tiettyä haikeuttakin on ilmassa, kun olen ollut 35 vuotta Helsingin yliopistossa”, Hämäläinen kommentoi.

 

Hämäläisen mielestä rehtori on palveluammatissa, jossa hänen tehtävänään on varmistaa, että henkilökunnalla ja opiskelijoilla on mahdollisuus viedä yliopistoa kohti parempaa tulevaisuutta.

“Rehtorin pitää katsoa, että koulutus on laadukasta, kilpailukykyistä ja haluttua. Kun tehdään tutkimusta, sen pitää olla kansainvälisesti korkeatasoista. Tulevaisuuden työelämä vaatii uudentyyppistä osaamista, ja yliopistossa pitää katsoa, että koulutus kattaa nämä vaatimukset.”

Yliopiston menestykseen vaikuttaa Hämäläisen mukaan kaksi asiaa: ketkä siellä opiskelevat ja ketkä siellä opettavat. Yliopisto on niiden ihmisten summa, jotka siellä ovat.

“Yliopistoyhteisön arjessa välillä unohtuu opiskelijan rooli. Heidän takia yliopisto on olemassa. Opiskelijan näkökulman pitäisi näkyä enemmän”, Hämäläinen pohtii.

 

Hämäläinen oli kärkihakijoista ainut Jyväskylän yliopiston ulkopuolinen hakija ja viiden kärjestä ainut, joka tuli hakuun mukaan suorahaun kautta. Hämäläinen näkee ulkopuolisuutensa etuna sekä Jyväskylän yliopistolle että hänelle itselleen.

“Voisi sanoa niin, että minulla ei ole hirveästi ystäviä, mutta ei vihamiehiäkään Jyväskylän yliopistossa. Pääsen aloittamaan puhtaalta pöydältä.”

Opiskelijoille hän aikoo tehdä itsensä tunnetuksi tapaamalla opiskelijoita ja heidän edustajiaan mahdollisimman paljon. Työssään Helsingin yliopiston vararehtorina hän on panostanut epäformaaleihin tapaamisiin ja jatkuvaan läsnäoloon.

“Eniten toivoisin, että rehtori näkyy opiskelijoille muutosten kautta, jotka ovat toivottavasti positiviisia.”