Maailmanlaajuinen sota huumeita vastaan on epäonnistunut.

Tämän sodan ensiaskeleet otettiin jo 1970-luvulla. Valtavista ponnisteluista huolimatta huumeita on saatavilla entistä enemmän. Viranomaiset käyvät huumeita vastaan hidasta kamppailua, jonka lopputulos on jo selvillä.

Jylkkäri testasi, kuinka helppoa huumeita on saada käsiinsä Jyväskylässä. Kokeilun tulos ei varmasti yllätä ketään, mikä kuvastaa nykytilanteen absurdiutta.

 

Ikävä tosiasia on se, että ihmislajin edustajilla on tarve muokata omaa tietoisuuttaan kemiallisesti. Joillakin meistä tuo tarve on voimakkaampi kuin toisilla, mutta tarpeen olemassaolo on kiistatonta.

Usein nämä aineet ovat terveydelle haitallisia, ja niiden vaikutuksen alaisena oleva henkilö voi olla vaarallinen itselleen ja muille. Kuten alkoholi osoittaa.

Täydellisessä maailmassa kukaan ei haluaisi käyttää päihteitä tai huumeita, mutta poliittiset päätökset täytyy tehdä oikeassa todellisuudessa.

Nykytilanteessa käytämme käsittämättömiä summia huumeliikenteen seuraamiseen, käytön valvontaan, laittomien aineiden takavarikointiin ja huumerikollisten tuomitsemiseen. Maailmanlaajuisesti puhutaan sadoista miljardeista joka vuosi.

Tästä huolimatta huumekauppa on yksi maailman tuottoisimmista bisneksistä. Voitot valuvat rikollisjärjestöille, jotka eivät kaihda väkivaltaa suojellakseen tulonlähdettään.

Pelkästään Meksikossa on kuollut lähes 100 000 ihmistä kymmenen vuotta kestäneessä sodassa valtion ja huumekartellien välillä. Monissa Etelä- ja Väli-Amerikan maissa vaaditaan jo tiukasta kieltopolitiikasta luopumista. Muutoksen tarpeesta on puhuttu YK:ssa asti.

Sota huumeita vastaan on toivotonta, eikä se ole paras tie huumeista aiheutuvien ongelmien ehkäisyyn ja hoitoon.

Voimme siirtää ajattelumme pois rangaistuksista ja pohtia enemmän ennaltaehkäisyä ja hoitoa.

Meillä on kuitenkin toinen vaihtoehto. Se ei ole täydellinen. Sen ehdottaminen voi tuntua luovuttamiselta, mutta se johtaa parempaan lopputulokseen.

Voimme lopettaa huumeiden vastaisen sodan ja laillistaa huumeet. Voimme siirtää ajattelumme pois rangaistuksista ja pohtia enemmän ennaltaehkäisyä ja hoitoa.

Valvottu ja luvanvarainen huumekauppa veisi huumeiden tuotannon ja myynnin pois rikollisjärjestöiltä. Samalla poliisin ja vankeinhoidon resursseja vapautuisi valtavasti.

Haittapuolena on mahdollinen huumeiden käytön lisääntyminen. Huoli on aiheellinen. Täytyy kuitenkin muistaa, että huumeiden käyttö on vain osa ongelmaa.

Laillinen kauppa ja helpompi viranomaisvalvonta mahdollistaisivat sen, että ongelmakäyttäjille saadaan helpommin apua. Huumeiden laadunvalvonta helpottuisi, mikä säästäisi ihmishenkiä.

On aika muuttaa suuntaa, myöntää tosiasiat ja pohtia, mikä tie vie parhaaseen mahdolliseen lopputulokseen. Tai voimme jatkaa tiellä, joka näyttää ja tuntuu oikealta, mutta ei koskaan vie mihinkään.