Ei hakutuloksia.

Teksti Jaakko Kinnunen

Huumepolitiikka vaatii muutoksen

Maailmanlaajuinen sota huumeita vastaan on epäonnistunut.

Tämän sodan ensiaskeleet otettiin jo 1970-luvulla. Valtavista ponnisteluista huolimatta huumeita on saatavilla entistä enemmän. Viranomaiset käyvät huumeita vastaan hidasta kamppailua, jonka lopputulos on jo selvillä.

Jylkkäri testasi, kuinka helppoa huumeita on saada käsiinsä Jyväskylässä. Kokeilun tulos ei varmasti yllätä ketään, mikä kuvastaa nykytilanteen absurdiutta.

 

Ikävä tosiasia on se, että ihmislajin edustajilla on tarve muokata omaa tietoisuuttaan kemiallisesti. Joillakin meistä tuo tarve on voimakkaampi kuin toisilla, mutta tarpeen olemassaolo on kiistatonta.

Usein nämä aineet ovat terveydelle haitallisia, ja niiden vaikutuksen alaisena oleva henkilö voi olla vaarallinen itselleen ja muille. Kuten alkoholi osoittaa.

Täydellisessä maailmassa kukaan ei haluaisi käyttää päihteitä tai huumeita, mutta poliittiset päätökset täytyy tehdä oikeassa todellisuudessa.

Nykytilanteessa käytämme käsittämättömiä summia huumeliikenteen seuraamiseen, käytön valvontaan, laittomien aineiden takavarikointiin ja huumerikollisten tuomitsemiseen. Maailmanlaajuisesti puhutaan sadoista miljardeista joka vuosi.

Tästä huolimatta huumekauppa on yksi maailman tuottoisimmista bisneksistä. Voitot valuvat rikollisjärjestöille, jotka eivät kaihda väkivaltaa suojellakseen tulonlähdettään.

Pelkästään Meksikossa on kuollut lähes 100 000 ihmistä kymmenen vuotta kestäneessä sodassa valtion ja huumekartellien välillä. Monissa Etelä- ja Väli-Amerikan maissa vaaditaan jo tiukasta kieltopolitiikasta luopumista. Muutoksen tarpeesta on puhuttu YK:ssa asti.

Sota huumeita vastaan on toivotonta, eikä se ole paras tie huumeista aiheutuvien ongelmien ehkäisyyn ja hoitoon.

Voimme siirtää ajattelumme pois rangaistuksista ja pohtia enemmän ennaltaehkäisyä ja hoitoa.

Meillä on kuitenkin toinen vaihtoehto. Se ei ole täydellinen. Sen ehdottaminen voi tuntua luovuttamiselta, mutta se johtaa parempaan lopputulokseen.

Voimme lopettaa huumeiden vastaisen sodan ja laillistaa huumeet. Voimme siirtää ajattelumme pois rangaistuksista ja pohtia enemmän ennaltaehkäisyä ja hoitoa.

Valvottu ja luvanvarainen huumekauppa veisi huumeiden tuotannon ja myynnin pois rikollisjärjestöiltä. Samalla poliisin ja vankeinhoidon resursseja vapautuisi valtavasti.

Haittapuolena on mahdollinen huumeiden käytön lisääntyminen. Huoli on aiheellinen. Täytyy kuitenkin muistaa, että huumeiden käyttö on vain osa ongelmaa.

Laillinen kauppa ja helpompi viranomaisvalvonta mahdollistaisivat sen, että ongelmakäyttäjille saadaan helpommin apua. Huumeiden laadunvalvonta helpottuisi, mikä säästäisi ihmishenkiä.

On aika muuttaa suuntaa, myöntää tosiasiat ja pohtia, mikä tie vie parhaaseen mahdolliseen lopputulokseen. Tai voimme jatkaa tiellä, joka näyttää ja tuntuu oikealta, mutta ei koskaan vie mihinkään.

 1. Kyösti Ylikulju

  Miksi ”täydellisessä maailmassa kukaan ei haluaisi käyttää päihteitä tai huumeita”?

  Ilmoita asiattomasta kommentista

 2. Lasse Niemi

  Yhdyn Kyöstin kysymykseen ja lisään huomioni toisesta yhtä erikoisesta näkemyksestä: ”Ikävä tosiasia on se, että ihmislajin edustajilla on tarve muokata omaa tietoisuuttaan kemiallisesti.”

  Miksi tämä on ikävää? Onko kirjoittaja mahdollisesti absolutisti/raittiusliikkeen edustaja? Nähdäkseni päihteet (niin lailliset kuin laittomatkin) voivat tuoda ihan mukavaa lisämaustetta elämään oikein ja vastuullisesti käytettynä.

  Ilmoita asiattomasta kommentista

 3. Pakonautti

  Täydellistä maailmaa ei ole olemassakaan, mutta en jaksa uskoa, että edes hypoteettisessa täydellisessä maailmassa ihmiset lakkaisivat kokonaan kaipaamasta eskapismia. Loppuviimeinhän huumeidenkäyttö on nimittäin hyvin pitkälti juuri sitä. Ehkä vähän extremempää kuin kirjaan uppoutuminen tai leffan toljotus, mutta perusmotiivi on kuitenkin sama: päästä pois siitä arkikokemuksesta ja arkisista ajatuksista vähän jännittävämpiin tai ainakin erilaisiin ajatuksiin ja olotiloihin.

  Ilmoita asiattomasta kommentista

 4. anonyymimies

  Jos huumeet laillistettaisiin, siitä alkaisi iso sota rikollisporukoita vastaan kuten eteläamerikassa on saatu nähdä. USA:ssa osavaltiot ovat laillistaneet kannabista ja mexicon kartellit joutuvat etsimään muita tapoja tienata. Kovien huumeiden kauppa sekä ihmisten kaappaukset ovat lisääntyneet jotta kartellit saavat kvartaalitavoitteensa kasaan. Rikolliset voivat siirtyä huumausaineista esimerkiksi rakennusalalle (joka on tainnut jo tapahtua, ainakin 10v sitten niin uutisoitiin) jossa kiinnijäämisen riski on olemattoman pieni ja tuomiot naurettavan pieniä.
  Jos rikollisilta viedään leipä suusta on heille joko mietittävä muita laillisia tulonlähteitä tai sitten heidät on pyyhkäistävä pois maapallolta. Kumpikaan tehtävä ei ole helppo, mihinkään pieneen kuukausituloon ei varmastikaan tyydytä.
  Kuitenkaan en näe laillistamiselle muuta vaihtoehtoa. Nykymeno on tullut tiensä päähän.

  Ilmoita asiattomasta kommentista

 5. raija_fin

  Yhdyn niinikään Kyöstin ja Lassen esittämiin kysymyksiin ja minua kiinnostaisi ennen kaikkea: miksi pidät sitä ikävänä tosiasiana, että ihmislajin edustajilla on tarve muokata omaa tietoisuuttaan kemiallisesti? Uskon, että mielipiteesi perustuu vain puutteelliseen ymmärrykseesi ihmisen tietoisuudesta, ja siitä, mitkä asiat siihen oikein vaikuttavat.

  Yksinkertaisesti: ei ole olemassa ruokaa tai juomaa – sen paremmin kuin mitään lääke- tai nautintoainetta – mikä ei vaikuttaisi tietoisuuteemme kemiallisesti. Esimerkiksi janon- tai näläntunne ovat tietoisuuden tiloja, joihin ihmislajin edustajilla on tarve muokata kemiallisesti (juoda tai syödä jotain). Ihmisillä on myös tarve tunea olonsa hyväksi. Ilmeisesti mielenterveyden häiriöitäkään ei saisi hoitaa lääkkeillä, kun siinäkin muokataan tietoisuutta kemiallisesti. Ikävä tosiasia.

  Se, että osa ihmisistä pitää aineen X käyttöä paheksuttavana ja aineen Y hyväksyttävä, johtuu enemmän myyteistä ja uskomuksista kuin mistään lääketieteellisistä faktoista. Kenellä on suurin auktoriteetti sanoa, mitä ihmiset saavat omalle tietoisuudelleen tehdä ja mitä ei? Se, millaisia vaikutuksia tällä on muihin ihmisiin on asia erikseen. Valvonta ja sääntely ovat paikallaan kun niillä on jokin prakmaattinen funktio.

  Mutta kun puhuhaan huumeista, kyse on usein pelkistä mielikuvista. Sama aine voi olla toiselle koko elämän pelastava apu ja toiselle koko elämän tuhoava kurimus. Kyse on aina käyttötavasta ja -tarkoituksesta, ei aineen kemiallisesta koostumuksesta tai vaikutuksista. Totta kai toiset aineet ovat haitallisempia kuin toiset – väärin käytettyinä. Aina puhutaan vain ongelmakäytöstä ja -käyttäjistä. Oikeinkäyttäjät ovat hiljaa – leimaantumisen pelosta.

  Minä en ole koskaan halunnut väärinkäyttää huumeita. Laillisia päihteitä (alkoholia) kylläkin. Huumeilla olen halunnut vain lääkitä synnynnäistä neurologista poikkeavuuttani parhaan kykyni mukaan. Kaiken keräämäni tutkimustiedon sekä omien empiiristen kokemuksien perusteella, meillä huumeeksi, jossain maissa lailliseksi hoitovaihtoehdoksi luokiteltava lääkeaine olisi minulle paras hoitomuoto. Ihmiset kun ovat niin kovin erilaisia, että toisia pitää rankaista siitä mikä toiselle on normaalia ja hyväksyttyä käytöstä. Siinäkin tapauksessa, että se vaikuttaisi vain omaan tietoisuuteesi ja vieläpä pelkästään positiivisesti (ainakin yhteiskunnan viitekehyksestä katsottuna).

  Ironista kyllä: tällä hetkellä saan täysin laillisesti apteekista huumausaineeksi luokiteltavaa psykoaktiivista ainetta, jonka sivuoireet ovat selvästi suuremmat, ja joka on terveydelleni selväsi haitallisempi kuin sen laiton vaihtoehto. Tälläkin aineella on väärinkäyttöpotentiaalia (millä aineella ei olisi?), mutta ei ole koskaan tullut mieleenikään käyttää sitä tieten tahtoen haitallisesti.

  Aina voidaan tietysti väitellä siitä, mikä on ”väärinkäyttöä” ja mikä ”oikeinkäyttöä”. Viihdekäytön paheksuntaa on vaikea perustella kun se pysyy kohtuudessa eikä sivullisille aiheudu haittaa. Silti, jostain syystä, suurelle enemmistölle kori kaljaa perjantai-iltana on paljon hyväksytympää kuin jointti kannabiksen kukintoa. Terveysasiantuntijoiden lausunnot ja tieteelliset tutkimukset sivuutetaan tyystin, ne eivät päde näissä henkimaailman asioissa.

  Miksei saman tien kielletä kaikki roskaruoat, koska joku voi syödä niitä liikaa (väärinkäyttöpotentiaali), kielletään myös särkylääkkeet ja kofeiinituotteet, kun joku voi sekakäyttää niitä esim. alkoholin kanssa (väärinkäyttöpotentiaali)? Kieltäminen on paljon helpompaa kuin ihmisten tietoisuuden lisääminen. Miksi pohtia kysymyksiä kuten: ”mikä oikeasti tukisi ihmisten hyvinvointia?” tai ”millaisia seurauksia milläkin lainsäädännöllä on käytännössä?”, kun voi vain kieltää kaiken – myös 40 vuotta jatkuneen huumesodan todelliset seuraukset.

  Ketään ei tunnu kiinnostavan koko ongelman ydin: miksi ihmiset haluavat käyttää päihteitä – laillisia tai laittomia – niin tuhoisasti kuin niitä monesti käytetään? Mikä saa ihmisen käyttäytymään näin? Joskus kyse voi olla osin geneettisestä taipuvaisuudesta, mutta aina on kyse myös ihmisen tietoisuudesta – tai sen puutteesta.

  Ilmoita asiattomasta kommentista

 6. ÄlkääVähätelkö

  Voisitte seuraavaksi tutkia huumeiden neurologisia vaikutuksia kuten vahinkoja aivosoluille, välittäjäaineille jne. Nämä nk. viihdekäyttäjät muuttuvat jokaisen käyttökerran jälkeen päästään huonompaan/tyhmempään suuntaan. Alkoholikin tuhoaa, mutta huumeet kannabiksesta alkaen tekevät sen nopeammin. Tämä näyttää usein unohtuvan puolestapuhujilta. Huumeriippuvuus myös syntyy alkoholia helpommin ja nopeammin eikä yhtäkkiä ollakaan vain viihdekäyttäjiä.

  Ilmoita asiattomasta kommentista

 7. Selväpäinen

  Edellinen kirjoittaja ”Älkää vähätelkö”: voisitko vähän kertoa lähteistäsi tai selkeästi todeta jos tämä on mielipiteesi? Kirjoitat kuin viittaisit tutkimustietoon mutta näin ei taida olla asian laita vaan tässä kuuluu vanha virallinen totuus?
  Tämä on mielipide: ottaisin naapurikseni paljon mielummin joka päivä kannabista käyttävän kuin joka päivä viinaa juovan. Uskon että tämä pätee isoon osaan ihmisiä joilla on jonkinlainen todellisuuspohjainen käsitys siitä minkälaisia kannabiksen käyttäjät ovat.

  Ilmoita asiattomasta kommentista

Kommentointi suljettu.