Monien Aasian turistikohteiden asukkaat ovat tottuneet siihen, että länsimaista saapuu paikalle monenlaisia örveltäjiä ja hummailijoita. Siinä savotassa natiiveja saattaakin hämmentää, kun vieras on hillitty suomalainen, josta ei irtoa juuri lainkaan suuria tunteenpurkauksia.

Itse satun olemaan jopa suomalaiseksi poikkeuksellisen ujo, introvertti ja muutenkin tylsä tapaus. Usein tämä huvittaa muita matkaajia sekä turistityöntekijöitä, joilla on vaikeuksia tulkita iloista mutta hiljaista matkaajaa.

Aikoinaan ensimmäisellä Nepalin matkallani sain kuulla, että erään hotellini henkilökunta alkoi kutsua minua takahuonessa bramiiniksi. Lempinimi oli kuulemma annettu täydellä kunnioituksella, kun hillitty habitukseni toi mieleen hindujen ylimmän pappiskastin autuaat kulkijat. Myös tällä kertaa olen saanut kuulla Nepalissa luonteestani.

 

Kaupungissa nimeltä Tansen minua majoittanut, eläköitynyt taloustieteen professori totesi persoonastani, ettei ole tavannut muita kaltaisiani länsimaalaisia. Hieman härskiä vanhaa setää muistuttava majoittajani tuntui tosin muutenkin ajattelevan, että tyypilliset länkkärimatkaajat tulevat Nepaliin ja Intiaan etsimään irtosuhteita paikallisten tai toistensa kanssa.

Tulimme professorin kanssa hyvin toimeen, ja kävin tämän kanssa monia hyviä keskusteluja. Siltikään majoittajani ei tuntunut uskovan, että voisin olla olotilaani täysin tyytyväinen.

 

Tämä tuli selväksi, kun kävin päivän patikkaretkellä samassa paikassa majoittuneen englantilaisen reppureissaajan kanssa. Minua muutaman vuoden vanhempi nainen kertoi professorin puhuneen tälle ujoudestani: professori oli kuulemma pyytänyt, että britti auttaisi minua päiväretkellämme ulos kuorestani.

 

Rauhallisempi luonne ei tietenkään tarkoita, etteikö matkailulla olisi jatkuvasti jotakin annettavaa. Samanhenkistä seuraa löytää kaikkialta, ja hienot ihmiskohtaamiset ovat ainakin itselleni olleet matkan parasta antia.

Ehkäpä oma esimerkkini toimii muistutuksena siitä, ettei matkoilta ole aina pakko hakea extreme-elämyksiä ja seikkailuja äärirajoilla. Vaikka keskityn useammin kuunteluun ja tarkkailuun, olen kulkiessani onnellinen.

 

Facebook.com/arimotravels

Sarjassa seurataan Jylkkärin entisen toimittajan matkaa maailman ympäri.