Ihmiset ammatin takana

Arman Alizad & Meeri Koutaniemi: Riisuttu Suomi (Docendo)

Toimittaja Arman Alizadin ja valokuvaaja Meeri Koutaniemen yhteistyöstä syntynyt Riisuttu Suomi on kirja, joka avaa eri puolilla suomalaista yhteiskuntaa toimivien ihmisten ajatusmaailmaa. Ääneen pääsevät muun muassa haudankaivaja ja kuolemansyytutkija, portsari ja asiakas, sekä poliisi ja kapinallinen.

Kirjan tarkoitus on rikkoa työhön liittyviä tabuja ja hälventää ennakkoluuloja ihmisistä ammattien takana. Suuri osa kirjasta ei tarjoa kuitenkaan mitään uutta. On hyvä ymmärtää, ettei esimerkiksi tullivirkailija itsekään koe hyödyllisenä ”hatsia polttavien hippien jahtaamista”, tai että eversti ei paljastunutkaan sotahulluksi fanaatikoksi. Toisaalta esimerkiksi saattohoitajan haastattelu on koskettava.

Mielenkiintoisimmaksi kirjassa nousevat haastattelut ihmisistä, jotka mediassa usein jäävät pimeyteen. Omilla kasvoillaan kirjassa ovat muun muassa
ihmissalakuljettaja ja elinkautisvanki. Parhaimmillaan Riisuttu Suomi tekee lukijan maailmasta vähän vähemmän mustavalkoisen.